Cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului Zilele Hungarikum este în plină desfășurare la Sibiu. Cel mai mare gulyás din Sibiu se va găti duminică, într-un ceaun de 500 de litri.
Festivalul este organizat de Asociaţia HID – Centrul Cultural Maghiar Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA. Manifestarea se încheia duminică, 2 iulie. Inițiativa are ca scop reliefarea valorilor culturale și a tradiţiilor maghiare. La fel ca și în edițiile precedente, acțiunea va cuprinde și de această dată concursul de gătit gulyás la ceaun în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Răsfăț
Concursul se va desfăşura sâmbătă, 1 iulie, începând cu ora 8, iar cei interesaţi se pot înscrie completând formularul de participare disponibil pe www.szeben.ro. „Zilele Hungarikum prezintă valori patrimoniale și culturale specific maghiare într-o formă atractivă pentru public. În program avem spectacole, lansări de cărți, vernisaje, expoziţii, conferinţe, evenimente pentru copii, un târg al meşterilor populari și concursul de gătit gulyás la ceaun, organizat în zona Târgului de țară. Ca și noutăți, la ediția din acest an se va amenaja un parc tematic cu jucării tradiționale și tot aici va fi prezentat un spectacol de călărie și tras cu arcul”, a dezvăluit Ovidiu Baron, director general adjunct la Muzeul ASTRA. Tot sâmbătă, participanții pot degusta berea artizanală „1717 Sibiu” și alte produse speciale.
Sandor Csanyi revine la Sibiu
Și în acest an, invitatul de onoare este Sándor Csányi din Szolnok, organizatorul celui mai mare festival de gătit gulyás din lume. Câştigătorii concursului din Sibiu vor putea participa la acest deosebit eveniment din Szolnok, în luna septembrie, organizatorii suportând toate costurile legate de deplasare.
La concursul de gulyás se pot înscrie echipe formate din minim două persoane. Printre cei care s-au înscris până acum se numără și o echipă formată din angajați și funcționari publici ai Consiliului Județean, din cadrul Direcției Strategii, Proiecte: directorul executiv Oana Popa, Andreea Fărcașiu, șefa Serviciului Managementul Proiectelor, și consilierii Iulia Anghel și Călin Bondulescu.
După ce sâmbătă va juriza amatorii, maestrul bucătar Sándor Csányi va găti, duminică, într-un ceaun de 500 de litri, începând cu ora 10.
LEVENTE SERFŐZŐ | preşedinte HÍD: „Începând cu acest an ne propunem să susținem producătorii și fermierii locali. La evenimentul din acest an vom invita un producător bio și fermieri locali care vor pune la dispoziția concurenților, contra cost, dar sub prețul pieței majoritatea produselor și ingredientelor necesare pentru gătitul gulyás-ului.”