Zile negre pe trecerea de pietoni

O dată la șase zile, un sibian este accidentat pe trecerea de pietoni, arată statisticile Poliției.

Fiecare dintre cei implicați, victime ale neglijenței sau neatenției, se alege cu o sperietură zdravănă, își rupe o mână sau un picior, suferă de o contuzie gravă sau chiar își pierde viața.

Cel mai recent accident pe trecere s-a produs marți după-amiază și, din păcate, a fost unul mortal. O sibiancă în vârstă de 78 ani a fost lovită de un tânăr din Rășinari, în zona Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Femeia traversa strada pe trecerea de pietoni, dar șoferul în vârstă de 27 ani nu i-a acordat prioritate. Victima a fost transportată la spital și a murit la câteva ore după accident.

Cifre și drame

„De la începutul anului 2018 până la data de 25 octombrie, în municipiul Sibiu, pietonii au fost implicați în producerea a 50 de accidente rutiere, 15 dintre acestea având drept cauză indisciplina pietonilor (traversare neregulamentară, deplasare pe carosabil), iar 35 având drept cauză neacordarea de prioritate pietonilor. În urma producerii celor 50 de accidente, au rezultat decesul a două persoane, rănirea gravă a 15 persoane și rănirea ușoară a altor 31 de persoane, toate victimele fiind pietoni. Cele mai grave accidente rutiere au fost cele produse pe fondul neacordării de prioritate pietonilor, cele 35 de accidente rutiere cauzate de neatenția conducătorilor auto rezultând în decesul a două persoane, rănirea gravă a 11 persoane și rănirea ușoară a altor 26“, a precizat agentul șef adjunct Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

Pietonii indisciplinați au căzut pradă propriei neatenției pe: Șoseaua Alba Iulia, Calea Dumbrăvii (câte două accidente), Semaforului, Ecaterina Varga, Ceaikovski, Poiana, Râului, Vasile Cârlova, Cerbului, Aleea Seviș, Lazaret, Henri Coandă.

În cazul accidentelor rutiere produse pe fondul neacordării de prioritate pietonilor, acestea s-au înregistrat în cartierele cele mai aglomerate ale orașului, pe străzile: Semaforului (5), Bd. Mihai Viteazu (4), Calea Dumbrăvii (3), Bd. Corneliu Coposu (2), Ștefan cel Mare (2), DN 7H (2), Țiglarilor, Aleea Frații Buzești, Ludoș, Bd. Gral Vasile Milea, Piața Cibin, Nicolae Iorga, Avrig, Turnului, Bd. Victoriei, Cristian, Calea Poplăcii, Strungului, Nicolaus Olahus, Maramureșului, Transilvaniei, dar și în parcarea magazinului Dedeman.

Paza bună trece primejdia rea

Pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, Poliția le recomandă șoferilor să circule cu mai multă prudență în preajma trecerilor pentru pietoni, să anticipeze intenția pietonilor de a se angaja în traversarea părții carosabile, să reducă viteza la trecerea pe lângă sau prin parcări și în zone slab iluminate pe timpul nopții sau în zone unde vizibilitatea este scăzută din cauza ceții, ploii sau, în viitorul apropiat, ninsorii. De asemenea, li se atrage atenția șoferilor asupra condițiilor meteo care pot influența negativ siguranța traficului rutier, și insistăm asupra recomandării ca, în condiții de ploaie, ninsoare, carosabil umed, alunecos, să reducă viteza și să mărească distanța între autovehicule astfel încât, în caz de pericol, să poată opri în siguranță. „Accidentul rutier produs la data de 9 octombrie, pe Bd. General Vasile Milea, unde  șoferul unui autoturism a lovit o tânără care traversa regulamentar, în același timp autoturismul fiind lovit din spate de o altă mașină a cărei conducătoare auto nu a păstrat distanța de siguranță, în condițiile în care partea carosabilă era perfect uscată, iar vizibilitatea era maximă. Impactul dintre cele două mașini a dus la proiectarea mai puternică pe carosabil a tinerei care traversa, agravându-i astfel leziunile suferite“, amintește Elena Welter.

foto: arhiva

Nici pietonii nu scapă de avertizările autorităților. Polițiștii îi sfătuiesc să se asigure foarte bine înainte de a se angaja în traversare și să pătrundă pe trecerea de pietoni numai după ce mașinile s-au oprit, fără a miza pe ideea greșit înrădăcinată că marcajul rutier îi protejează în fața mașinilor.

Primăria, preocupată de siguranța sibienilor

Apăsatul pe buton, așteptatul, asiguratul și abia apoi traversarea străzii dau rezultate atunci când vine vorba de prevenirea accidentelor în care sunt implicați pietonii. Mizând pe efectul „magic“ al semnalului luminos, municipalitatea a pus în funcțiune, în zonele fierbinți ale orașului, patru noi semafoare dotate cu buton. Situate pe str. Semaforului, la intersecția cu str. Electricienilor, pe Calea Dumbrăvii, la  intersecția cu str. Marășești, pe str. Rusciorului, la intersecția cu str. Constantin Nottara și pe Calea Gușteriței, la intersecția cu str. August  Treboniu Laurian, semafoarele cu buton au rolul de a aduce un plus de siguranță la traversarea arterelor cu volum mare de trafic.

Tot Primăria e cu ochiul pe propunerile și voturile sibienilor, atunci când vine vorba de siguranța circulației. Astfel, reprezentanții administrației publice locale au declarat eligibile pentru bugetarea participativă proiectele care prevăd trecerile de pietoni iluminate inteligent sau cele cu marcaj termoplastic în zona școlilor.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura