Zile fierbinţi! DSP Sibiu: „Beţi minim 1,5 litri de apă pe zi”

terasaTrei sibieni, cu vârste cuprinse între 22 şi 76 de ani, au ajuns la spital, din cauza căldurii. Meteorologii spun că mai urmează câteva zile cu temperaturi greu de suportat, iar medicii avertizează să ne luăm măsuri de precauţie. „Atenţie la copiii lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare. Ei sunt în pericol foarte mare de deshidratare. Vulnerabili sunt şi vârstnicii, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, diabeticii sau angajaţii care lucrează la cuptoare, laminoare, agricultură, şantiere, construcţii“, au precizat reprezentanţii DSP Sibiu.

 

După câteva săptămâni ploioase şi răcoroase, un val de căldură umedă a ajuns la Sibiu. „Din data de 16 iunie, practice, de când a început căldura, la Unitatea de Primiri Urgenţe au ajuns trei persoane care prezentau stări de lipotimie. Este vorba despre un bărbat de 76 de ani, o femeie de 57 de ani şi o tânără de 22 de ani care a fost diagnosticată şi cu apendicită“, a enumerat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, contactat de Mesagerul de Sibiu.

Vin vremuri şi mai grele

Experţii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Sibiu spun că, deşi deocamdată nu avem avertizare pentru caniculă, până la începutul săptămânii viitoare, temperaturile se vor situa în jurul valorilor de 32-33 de grade la umbră. Va fi depăşit şi raportul temperatură-umiditate confortabil, ceea ce poate crea probleme pentru cei mai puţin rezistenţi la căldură. Singura veste bună este că, duminică, sunt posibile averse trecătoare de ploaie în zonele de munte. Până atunci, sibienii au dispoziţie terasele, fântânile şi cişmelele publice, iar Curmătura sau lacurile de la Ocna sunt la doi paşi.

Avertizări de la medici

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a emis o recomandare pentru temperaturi ridicate. Pierderea unor cantităţi importante de lichide prin transpiraţie duce la deshidratarea şi epuizarea organismului, avertizează specialiştii. Din cauza dezechilibrelor hidroelectrolitice, pot apărea convulsii, mergând până la comă şi chiar deces. De asemenea, prin expunere prelungită, poate să apară insolaţia. De aceea, medicii le recomandă sibienilor ca în aceste zile să reducă activitatea fizică. Este indicat să asiguraţi răcoare în locuinţă cu ajutorul jaluzelelor, ventilatoarelor sau a aparatelor de aer condiţionat. Însă nu exageraţi cu aerul condiţionat: reglaţi aparatul la 6-7 grade mai puţin decât temperatura ambientală. Folosiţi îmbrăcăminte din ţesături uşoare, cu permeabilitate ridicată, din fibre naturale. Consumaţi minim 1,5-2 litri de apă pe zi şi optaţi pentru o alimentaţie fără grăsimi. Dacă mergeţi la plajă, evitaţi expunerea directă la soare la temperaturi mai mari de 37 de grade sau între orele 11.00 şi 16.00. Nu faceţi baie în bălţi şi lacuri neamenajate şi respectaţi măsurile elementare de igienă. „Atenţie la copiii lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare. Ei sunt în pericol foarte mare de deshidratare. Vulnerabili sunt şi vârstnicii, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, diabeticii sau angajaţii care lucrează la cuptoare, laminoare, agricultură, şantiere, construcţii”, atenţionează Simona Berariu, purtătoarea de cuvânt a DSP Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura