Săptămâna asta a marcat o nouă premieră pentru Asociația Prietenii Mocăniței – primul material rulant care a intrat la reparație în depoul mocăniței din Sibiu, după 11 ani!
Abandonat în 2011, când ultimele locomotive pe care le adăpostea au fost mutate la Târgu Mureș, depoul mocăniței a fost de câteva ori la un pas de a fi spălătorie auto, școală de romi sau demolat și reconstruit ca hotel, doar statutul de monument istoric l-a salvat, însă din fiecare dintre aceste lupte a ieșit tot mai șifonat și mai vandalizat.
Asociația Prietenii Mocăniței: „Când l-am preluat noi, în primăvara acestui an, acoperișul era plin de găuri și stătea să cadă, la fel și ușile principale, iar la interior nu mai găseai pic de metal, toate șinele au fost scoase, până și firele electrice din pereți dispăruseră, însă apăruseră munți de gunoaie care astupau toate șahturile de inspecție.
În decursul acestui an, prin voluntariat, am reușit să îl curățăm, să oprim infiltrațiile de apă prin acoperiș, să readucem pe poziție ușile principale, să securizăm hala vagoanelor, să instalăm o rețea electrică provizorie și camere de supraveghere și să repunem șinele pe unul din cele două șahturi de la interior, astfel încât să îl putem folosi pentru scopul său inițial – întreținerea și reparația locomotivelor și vagoanelor de cale îngustă.
După luni de muncă, ziua cea mare a venit la începutul săptămânii, când, ajutați de Unimat, cărora le mulțumim pentru a nu știu câta oară, am adus la depou un vagon de marfă și o drezină de intervenție, la reparația cărora vrem să lucrăm în iarna asta. Acesta este doar începutul, pe măsură ce vom dota depoul cu utilajele necesare, se va perinda pe aici material rulant tot mai interesant.
Cu această ocazie, am profitat de logistica oferită de partenerul Unimat ca să ducem la Hosman șinele ce au rămas din linia ce ducea la rampa magaziei din stația Sibiu, dezafectată în urmă cu 15 ani, șine de care avem nevoie pentru a completa lipsurile de pe tronsonul Hosman – Fofeldea, la care de asemenea lucrăm în această perioadă.
Reamintim că tot ceea ce facem se bazează pe voluntariat și este susținut financiar prin sponsorizări, așadar orice mână de ajutor este binevenită, cei interesați fiind rugați să ne scrie un mesaj. Totodată, puteți fi sigur că orice sponsorizare se va reflecta într-o mocăniță mai sigură, mai plăcută pentru turiști și într-o vale a Hârtibaciului mai frumoasă”.