După noaptea de Revelion, paginile asociațiilor pentru protecția animalelor și grupurile dedicate iubitorilor de animale de pe rețelele de socializare au fost asaltate cu numeroase mesaje disparate ale stăpânilor care și-au pierdut prietenii patrupezi în noaptea dintre ani, datorită petardelor și artificiilor.
Dacă pentru sibieni noaptea dintre ani a fost un prilej de bucurie și voie bună, pentru animalele de companie și pentru cele care își duc veacul pe străzi această noapte a fost un coșmar. Bubuiturile artificiilor și petardelor folosite din abundență de sibieni i-au speriat atât de tare pe prietenii noștri patrupezi încât, foarte mulți dintre aceștia, traumatizați și panicați, au sărit gardul sau au scăpat pur și simplu din curți și din locuințe, apoi au fugit cât au văzut cu ochii, în încercarea disperată de a scăpa de zgomotul asurzitor produs de petarde.
În căutarea prietenilor pierduți
Imediat după revelion, sibienii au început să își caute cu disperare animalele de companie și au postat zeci de mesaje pe paginile și grupurile de profil de pe rețelele de socializare.
„In noaptea de Revelion a disparut Felix. Cel mai probabil l-au speriat petardele. Felix este de 10 ani membru al familiei noastre. Ne bucurăm de orice informație.”
„Spike este un pui de 10 luni, jucăus și prietenos, care a plecat de acasă în 31 decembrie de pe str. Islazului. (…). De când a dispărut îl căutăm neîncetat pe străduțele din zonă, dar fără vreun rezultat. Daca îl vede cineva, îl rog din suflet să sune la 07********”
„Drag Grup! Bine-înteles că și Fetița mea s-a speriat azi noapte de bubuieli și a sărit gardul curții noastre. (..) Are CIP dar, azi nu cred ca îi e de niciun folos. Are zgarda roșie la gât. Eu o caut în continuare prin imprejurimi, cartier Terezian.”
„Cocobela!! Am căutat-o toată ziua, dar nu am gasit-o! A dispărut azi-noapte din cauza petardelor!!.. are zgarda și microcip!!”
„Max s-a pierdut aseară (n.r. – vineri noaptea) în jurul orei 00.30, speriat de zgomotul artificiilor. In Cisnadie, Strada Uzinei, dacă ne poate ajuta cineva, vă rugam să ne sune la nr. 07*******”
„Coco, motanul nostru de un an și jumătate a disparut aseară (n.r. – vineri noaptea) de acasă, speriat de vreo petardă, de pe str. Arinului (drumul dinspre Șelimbăr către Cisnadie, aproape de unitatea militară) Șelimbăr. Vă rog, dacă îl vedeți pe undeva să ne dați un semn ca să venim să îl luăm acasă.”
Așa sună doar câteva dintre zecile de mesaje disperate postate pe rețelele de socializare. Majoritatea însă nu au primit informații concrete, ci doar comentarii de încurajare sau recomandări, ceea ce înseamnă că animăluțele sunt în continuare de negăsit.
Recomandări… nerespectate
Voluntarii asociațiior pentru protecția animalelor au avertizat încă dinainte de revelion asupra pericolelor pe care petardele le prezintă pentru animalele de companie, dar și pentru cele de pe străzi, și au postat pe rețelele de socializare recomandări pentru deținătorii de animale de companie.
”În atenția proprietarilor de animale de companie: Urmează o perioadă nebună, cum știm cu toții, artificii, paterde și pocnitori. Din aceasta cauză, foarte mulți căței, dar și pisici, se pierd, ca mai apoi să fie găsiți de multe ori, accidentați de mașini, sau chiar să nu mai fie găsiți niciodată. Pentru a evita pierderea sau chiar moartea animalului de companie, trebuie să aveți în vedere următoarele:
- Să adăpostiți animalele din curte într-un spațiu din care acestea nu pot să evadeze. (la fel trebuie procedat și cu câinii legați pe lanț, care pot să se spânzure ).
- În timpul plimbărilor, să țineți cățeii în lesă, oricât de ascultători ar fi ei.
- Atenție deosebită la animalele bătrâne, care pot oricând să moară din cauza șocului provocat de zgomotele puternice. Ar trebui ținuți cât mai aproape de noi, ca să îi putem liniști dacă este cazul.”, este unul dintre mesajele postate pe grupul de facebook ”Protecția animalelor Sibiu”.
De asemenea, sibienii sunt rugați de către iubitorii de animale ca atunci când găsesc pe stradă pisici și câini dezorientați, speriați, să încerce să îi rețină până la identificarea proprietarului. Sau măcar să fotografieze animalul de companie și să posteze fotografia cu locația exactă a acestuia pe unul dintre grupurile sau paginile de profil, cum ar fi Protecția Animalelor Sibiu, Animale Pierdute Sibiu, Stăpâni de Câini Sibiu, Stăpâni de Pisici Sibiu, Animallife Sibiu etc.
Tot pentru a facilita găsirea și identificarea animalelor de companie pierdute, proprietarii de animale sunt sfătuiți de către medicii veterinari să își cipeze prietenii patrupezi și să le prindă la zgardă un medalion cu datele de contact.
Respectând aceste câteva reguli simple, ne putem proteja, pe viitor, prietenii patrupezi în noaptea dintre ani. Din nefericire, câinii și pisicile de pe străzi vor suferi în continuare traumele provocate de petarde și pocnitori în noaptea dintre ani, deoarece ei nu au un stăpân care să îi protejeze și să le ofere adăpost.