Zeci de obiective turistice, salvate de sibienii de la Ambulanța pentru Monumente, un proiect sprijinit de Prinţul Charles

Iubitorii de arhitectură şi istorie se vor putea bucura, începând de mâine, de o expoziţie în care vor fi prezentate zeci de obiective turistice din opt judeţe, salvate după ce au fost restaurate de voluntarii din proiectul „Ambulanţa pentru Monumente”, sprijinit de către Prinţul Charles, a anunţat Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) din Sibiu.

Potrivit sursei citate, mâine, la sediul DJC din Sibiu va fi vernisată expoziţia „Ambulanţa pentru Monumente 2016 – 2019”.

„După un an intens şi punere în siguranţă în primă urgenţă realizate cu succes în judeţele Cluj, Hunedoara, Mureş, Braşov, Sibiu, Sălaj, Arad şi Timiş, ne întâlnim la Sibiu pentru a prezenta rezultatele celor 32 de intervenţii (mori, biserici evanghelice fortificate, biserici ortodoxe, turnuri, porţi, halte CFR etc.) realizate între 2016 – 2019 care vor fi prezentate în imagini într-o expoziţie ce va fi vernisată cu această ocazie”, se arată în comunicatul DJC Sibiu.

foto: Diana Iabrasu

„Ambulanţa pentru Monumente” este o iniţiativă a Asociaţiei Monumentum care îşi propune să salveze patrimoniul imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare. În prezent, peste 600 de monumente din România au nevoie de ajutor.

„Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător. Proiectul ‘Ambulanţa pentru Monumente’ al Asociaţiei Monumentum, prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranţă a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meşterilor şi al comunităţilor locale sub stricta supraveghere a specialiştilor din domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcţie necesare, ‘Ambulanţa pentru monumente’, al cărei principal susţinător este Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, acţionează pentru punerea în siguranţă a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare. Proiectul şi-a propus salvgardarea patrimoniului imobil şi realizarea evidenţei patrimoniului; creşterea nivelului de pregătire profesională a specialiştilor prin educaţie non-formală participativă după sistemul ‘hands on training’, recuperarea tehnicilor tradiţionale şi a materialelor locale, implicarea comunităţilor în acţiunile de salvgardare a patrimoniului şi crearea de noi audienţe”, potrivit DJC Sibiu.

Până în prezent, ONG-ul din judeţul Sibiu a reuşit să realizeze o reţea de ambulanţe la nivel regional pentru monumente. S-au înfiinţat trei ONG-uri care au preluat activitatea în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Sălaj.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura