Zeci de mii de copii din România, crescuți în familii monoparentale. Peste 9.000 de copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Peste 9.000 de copii din România au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, iar 44.655 de copii au un părinte plecat. Minorii sunt crescuți în familii monoparentale sau rămân în grija rudelor.

Foto: pexels.com

Numărul copiilor din România care aveau ambii părinți plecați în străinătate înregistrează o ușoară scădere, comparativ cu sfârșitul anului trecut, potrivit datelor oficiale. Crește însă numărul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială.

Zeci de mii de copii, lăsați în grija rudelor

Numărul copiilor crescuți în familii monoparentale este îngrijorător –  44.655 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, la finele lunii martie 2024 (comparativ cu 46.792 la 31 decembrie 2023), potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Dintre aceştia 42.859 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 987 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în servici de tip rezidenţial sau la alte familii/persoane.

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la sfârşitul lunii martie 2024, de 9.039, cu 719 mai puţini comparativ cu situaţia de la finele anului anterior.

Dintre cei 9.039 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 8.316 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, servicii de tip rezidenţial sau alte familii ori persoane.

Totodată, 7.313 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 6.504 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 31 martie 2024 la 2.248 (plus 182 de copii comparativ cu finele anului trecut), dintre care 368 copii erau în grija unui asistent maternal, 396 în servicii de tip rezidenţial, 1.376 la rude până la gradul IV, iar 108 de copii în grija altor familii sau persoane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura