Zece mii de oameni au asistat la parada militară de la Sibiu

Unul din punctele centrale ale programului de Ziua Naţională a României a fost parada militară la care au asistat peste 10 mii de sibieni, în ciuda frigului pătrunzător. La parada desfășurată pe Bulevardul Coposu au participat peste 1.500 de militari, poițiști, jandarmi, pompieri și salvamontiști care au prezentat și tehnica din dotare.

Programul festiv de la Sibiu a debutat la Sala Thalia cu o şedinţă solemnă a Consiliului Judeţean Sibiu, la care au participat Ovidiu Ioan Sitterli, prefectul judeţului Sibiu, Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, consilierii judeţeni, managerii instituţiilor publice locale, dar şi preoţi de la mai multe confesiuni religioase. În deschiderea şedinţei solemne corul Cedonia a interpretat imnul naţional al României, iar preoţii prezenţi la manifestare au oficiat o slujbă religiosă.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României de la Sibiu sunt organizate de Consiliul Judeţean Sibiu, Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu şi Garnizoana Sibiu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea manifestărilor.

Este de datoria noastră, a tuturor, să sărbătorim aşa cum se cuvine Ziua de 1 Decembrie,  Ziua Naţională a României, Ziua Unităţii Noastre. Trebuie să o facem sub semnul unităţii. Nimic nu are voie să ne dezbine în faţa interesului naţional, în faţa intereselor naţionale ale României. Toate celelalte lucruri care ne deosebesc astăzi trebuie lăsate deoparte şi astăzi trebuie, cu respect  faţă de înaintaşii noştri care s-au jertfit, să sărbătorim aşa cum se cuvine ziua de 1 Decembrie. La mulţi ani,  România! La mulţi ani români!” a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.1 2 3

 

 

 

 

 

 

Mesajul prim-ministrului Victor Ponta a fost citit de prefectului judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli: ”Ziua Națională a României este, în fiecare an, un moment unic, special, marcat de speranță, de recunoștință și de solidaritate. În această zi, românii din țară și de pretutindeni își afirmă identitatea, se mândresc cu țara lor și spun întregii lumi că au fost, sunt și vor fi o națiune puternică și demnă. Pe 1 decembrie românii celebrează trecutul și cinstesc memoria înaintașilor, se bucură împreună de prezent și privesc cu încredere spre viitor. Astăzi, mai mult ca oricând, românii au motive pentru a fi încrezători. România se află pe un drum bun, al creșterii economice și al refacerii echilibrelor sociale, al modernizării și eficientizării serviciilor publice, al consolidării instituționale și al reafirmării mândriei şi valorilor autentice ale românilor. Este drumul la care au visat toți cei care s-au jertifit pentru crearea statului național  unitar român. La mulţi ani tuturor românilor! La mulți ani, România!

Despre însemnătatea Unirii a vorbit Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naţionale Sibiu: „Activitatea Consiliului Dirigent de la Sibiu a fost o activitate care a contribuit în mod substanţial  la realizarea unirii şi în plan administrativ  şi în plan politic, pentru că declaraţia de unire de la Alba Iulia a fost un act deosebit, a fost un act special, dar trebuia să se realizeze şi o unire efectivă. Această unire efectivă a început la 1918”.

Reprezentanţii autorităţilor publice locale au depus coroane de flori la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, iar după parada militară de pe Bulevardul Corneliu Coposu, a fost inaugurat Muzeul Asociațiunii, un proiect cultural care a reunit trei instituții de prestigiu: Complexul Național Muzeal Astra, Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Astra.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura