Zece ani de la deschiderea primelor ateliere ale calfelor la Sibiu

Pentru a marca cei zece ani de la deschiderea primelor ateliere ale calfelor la Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal, prin Muzeul de Istorie Casa Altemberger, organizează în colaborare cu Asociația Casa Calfelor Sibiu și cu susținerea fundației Allianz Kulturstiftung, în perioada 26 iunie – 7 iulie, proiectul „Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – Ieri, astăzi și mâine”.

„Acest proiect a luat naștere datorită ofertei limitate de proiecte educaţionale prin care tinerii au ocazia să își însuşească cunoştinţe practice – cu atât mai mult în cadrul unor meşteşuguri nobile, care şi-au pierdut în ultimii ani statutul, dar nu şi importanţa – coroborată cu interesul tot mai mare pentru modele educaționale alternative, cum este cel al pedagogiei muzeale”, explică dr. Raluca Frîncu, coordonator proiect din partea Muzeului Național Brukenthal.

Proiectul are ca beneficiari copii şi tineri din familii defavorizate, fără a fi însă limitat accesul pentru alte categorii de copii şi tineri. Principalele componente se referă la meşteşugurile tâmplărie şi fierărie şi sunt grupate după cum urmează: expoziţia despre meşteşuguri, cursuri practice pentru adolescenţi şi ateliere pentru copii. Expoziţia prezintă, pe de o parte, evoluția celor două meșteșuguri – tâmplărie și fierărie – în Transilvania și, în special, în Sibiu, iar, pe de altă parte, călătoria calfelor în trecut și prezent. Cursurile, predate de calfe călătoare, se desfăşoară zilnic între orele 10:00-16:00, iar atelierele pentru copii au loc pe o perioadă de 4 zile în acelaşi interval orar.
Atelierele pentru copii sunt susținute de Primitiv Entertainment și oferă celor mici ocazia de a lucra cu lemn, dar și de a se distra făcând baloane mari de săpun, trăgând cu arcul sau fiind pictați pe față.
Proiectul se desfășoară în curtea interioară a Muzeului de Istorie Casa Altemberger, locul ideal pentru realizarea acestor activități educative, tinerii și copiii având ocazia să cunoască și istoria meșteșugurilor pe care le descoperă prin aceste cursuri practice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura