Sportivii în scaun rulant din Sibiu, Brașov, Cluj și Argeș au oferit o lecție de viață pe parcursul celor 3 zile de desfășurare a competiției naționale Cupa României la baschet în scaun rulant. Ei au demonstrat încă o dată că sunt învingători, că scaunul rulant le dă aripi să își depășească limitele zi de zi. Mai mult decât un sport și o provocare, pentru Zburători, baschetul este o terapie, un mod de viață, o șansă să demonstreze că determinarea și curajul sunt cuvinte care îi definesc în tot ceea ce fac.
Prin intermediul proiectului Integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități motrice prin activități sportive – Cupa României la baschet în scaun rulant, Clubul Sportiv Comunitar Sibiu sprijină, timp de 7 luni, 28 de persoane cu dizabilități care trăiesc în Sibiu, Cluj, Brașov și Argeș, prin implicarea în antrenamente săptămânale de baschet în scaun rulant. La finalul proiectului, participanții au ocazia să participe la un eveniment sportiv național, Cupa României la baschet în scaun rulant, desfășurat în 2 turnee organizate în decembrie 2022 și martie 2023.
Primul turneu, desfășurat weekend-ul care a trecut (9-11 decembrie 2022) la Sala Transilvania din Sibiu, a reunit 4 echipe de sportivi în scaun rulant, care au pus în scenă un “spectacol” de baschet minunat, încurajați de uralele galeriei și de aplauzele călduroase ale publicului.
Iată rezultatele celor 3 zile de competiție:
Vineri, 9 decembrie:
· Clubul Veraflor Brașov – Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj Napoca 49 – 38
· Clubul Sportiv Comunitar Sibiu – Clubul Wheelchair Basketball Argeș 26 – 11
Sâmbătă, 10 decembrie:
· Clubul Veraflor Brașov – Clubul Wheelchair Basketball Argeș 51 – 08
· Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj Napoca – Clubul Sportiv Comunitar Sibiu 43 – 30
Duminică, 11 decembrie:
· Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj Napoca – Clubul Wheelchair Basketball Argeș 34 – 11
· Clubul Veraflor Brașov – Clubul Sportiv Comunitar Sibiu 45 – 31
Clubul Sportiv Comunitar Sibiu s-a născut din dragoste pentru mișcare, pentru un stil de viață activ, sănătos. Acesta a fost înființat în anul 2016, la inițiativa Fundației Comunitare Sibiu și a echipei tehnice de organizare a Maratonului Internațional Sibiu (desfășurat sub denumirea de SemiMaraton Sibiu, la momentul înființării clubului).
Povestea din spatele proiectului de susținere a persoanelor cu dizabilități din Sibiu începe în 2018 când, la inițiativa Fundației Comunitare Sibiu și cu sprijinul Diakoniewerk România, este contactat primul “Zburător” sibian, David Răulea, cu intenția de a aduce cât mai multe persoane cu dizabilități să alerge la Maratonul Internațional Sibiu. De la prima întâlnire cu David, cele două organizații, alături de membri Clubului Sportiv Comunitar Sibiu, încep să gândească sporirea numărului
persoanelor cu dizabilități participante la activitățile sportive de tot felul: atletism, baschet, handbal.
Se naște astfel echipa Zburătorilor, a celor care îndrăznesc să se înalțe, deși sunt țintuiți într-un scaun rulant. Baschetul reprezintă o pasiune comună pentru toți cei 8 membri care se întâlnesc de două ori pe săptămână pentru a face sport, sub îndrumarea antrenorului Daniel Troancă, care este și președintele Clubului și omul care insuflă zilnic pasiunea pentru mișcare celor din jur.