Social-democrații nu mai au majoritatea în Legislativ, iar UDMR este dispusă să voteze o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului, potrivit deputatului sibian Zacharie Benedek.
Mesagerul de Sibiu: Ce se va întâmpla după ieșirea ALDE de la guvernare?
Zacharie Benedek: După ruperea coaliției PSD – ALDE se poate constata că în parlamentul României nu mai există o majoritate, în consecință se va ajunge la schimbarea actualului guvern. Această schimbare se poate realiza în mai multe variante: premierul își dă demisia, printr-o moțiune de cenzură depusă de opoziție, sau în maxim 45 de zile actualul premier vine în parlament cu o nouă componență, dacă PSD reușește să-și asigure o majoritate parlamentară.
Mesagerul de Sibiu: Este UDMR de acord cu o schimbare a Executivului? Dacă da, în ce condiții?
Zacharie Benedek: Noi, reprezentanții UDMR, în iunie am votat moțiunea de cenzură depusă de opoziție. De atunci până azi nu s-a schimbat nimic, în consecință vom vota o nouă moțiune de cenzură.
În acest moment, când există șansa schimbării Guvernului, ori prin demisia premierului, ori prin moțiune de cenzură, trebuie să avem răspunsuri la câteva întrebări: cine va fi prim ministru, care este programul de guvernare, cine formează majoritatea parlamentară, principalii miniștri, cine vor fi propuși ca președinți la Senat și la Camera Deputaților.
Mesagerul de Sibiu: Sunteți dispuși să intrați la guvernare, în eventualitatea în care moțiunea este adoptată, sau mai degrabă credeți în varianta organizării de alegeri anticipate?
Zacharie Benedek: UDMR nu este de acord cu depunerea unei moțiuni de cenzură, iar dacă trece vom vedea ce să întâmplă. Cine inițiază această moțiune trebuie să își asume și formarea unei majorități parlamentare și implicit guvernarea țării, aici nu există jumătate de măsură.
Noi nu vom face parte dintr-un guvern minoritar, dacă vom participa la guvernare cu actuala opoziție se va decide după ce știm răspunsurile la întrebările enunțate mai sus. În nici un caz nu vom lua o decizie pripită. Vom analiza ofertele, dacă vor exista, și vom face o consultare largă cu membrii uniunii.
La ora actuală, nu putem discuta de alegeri anticipate. Suntem în pragul alegerilor prezidențiale și, conform Constituției, în această perioadă nu se poate dizolva parlamentul.
Nu am luat în discuție varianta alegerilor anticipate, dar nu cred că noi vom susține o astfel de variantă.
A consemnat Mihai COLIBABA