Zacharie Benedek, deputat UDMR de Sibiu: „Inițiativele mele sunt de interes general, nu în funcție de zone, nici în funcție de etnie“

La final de sesiune parlamentară, trecem în revistă principalele inițiative ale deputatului maghiar Zacharie Benedek.

Cum apreciați sesiunea parlamentară care tocmai se încheie?

A fost o sesiune cu foarte multă tensiune, a început cu OUG 114 ce a adus modificări peste noapte în peste 20 de domenii, toate foarte importante din punct de vedere economic și social.

Au urmat apoi dezbaterile, cu foarte mare întârziere, pe bugetul anului 2019. Totodată, au fost depuse multe moțiuni simple contra miniștrilor, iar alegerile europarlamentare au fost motiv de tensiuni suplimentare între Putere și Opoziție. În concluzie, nu a fost o sesiune în care să se fi pus accentul pe dezbateri asupra propunerilor legislative.

Zacharie Benedek

Sunteți deputat UDMR de Sibiu. Care este poziția dvs. referitor la recenta moțiune de cenzură a Opoziției și starea politică în care ne aflăm?

A fost prima moțiune de cenzură votată de grupurile parlamentare ale UDMR în actualul mandat. Moțiunea de cenzură este un instrument prin care legislativul sancționează Executivul și retrage mandatul acestuia. În ultimele două luni, Guvernul nu a gestionat corespunzător situația creată în Valea Uzului, situație pe care UDMR a semnalat-o de la bun început Guvernului. Din cauza faptului că nu s-a luat nici o măsură hotărâtă din partea Executivului, s-a creat un conflict interetnic, care ne amintește de evenimentele din 1990 de la Târgu-Mureș. Acesta a fost motivul votării moțiunii de cenzură. Moțiunea a fost votată de 200 de parlamentari, din care dacă scădem 28, voturile UDMR, rămân 172 de voturi, exact cu câte a fost votată ultima moțiune. Așadar, Opoziția, în șase luni, nu a reușit să câștige nici un vot și a picat și legenda că dacă UDMR votează moțiunea, nehotărâții din PSD votează și ei.

Care sunt principalele dvs. inițiative legislative în sesiunea parlamentară care se încheie?

În primul rând, ar fi modificarea Legii 10/1995, legea calității în construcții. Am introdus o nouă secțiune cu responsabilizarea firmelor de consultanță, toți cei implicați în realizarea unei construcții au responsabilități, mai puțin firmele de consultanță. Totodată, descentralizarea ANAF și a protecției consumatorului sunt pași importanți în vederea descentralizării.

Importante sunt și modificări la OUG 43/1997 privind regimul drumurilor. Printre altele, a fost introdusă crearea unei echități între plata daunelor ca urmării producerii unui accident rutier și înlocuirea elementelor de siguranță afectate de accident.

Totodată, am depus mai mult de 40 de amendamente la OUG 114. Am fost implicat în modificarea Codului Rutier: 35 de amendamente, printre altele, liberalizarea examenelor în vederea obținerii carnetului de conducător auto. Am îmbunătățit legea achizițiilor publice.

Alte inițiative le-am avut împreună cu colegii din grupul parlamentar UDMR din diferite domenii, aș aminti aici domeniul sănătății și administrației publice.

De asemenea, în comisia de infrastructură și transport, pe lângă atribuțiile de legiferare, ne exercităm și atribuțiile de control. De exemplu, sunt membru în comisia de anchetă ce verifică activitatea societății Tarom.

Per total, inițiativele mele, după cum se poate constata, sunt de interes general, nu în funcție de zone, nici în funcție de etnie.

Cum colaborați cu ceilalți parlamentari de Sibiu?

Din punctul meu de vedere, este o colaborare colegială, cu aproape toții ne cunoaștem de ani de zile, de exemplu la dezbaterile pe buget, toți am susținut proiectele pentru județul Sibiu, indiferent de culoare politică. Avem discuții pe teme de interes pentru județ și încercăm să ajutăm fiecare pe domeniul nostru de activitate.


A consemnat Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*