Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu va găzdui joi Conferința Your Extraordinary Success without Drugs ”Da vieții, fără droguri”. Sunt așteptați specialiști din mai multe domenii, dar și aproximativ 500 de elevi, părinți și cadre didactice.
Joi, 19 ianuarie începând cu ora 17, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu va avea loc un impresionat eveniment științific care adună o serie de specialiști în jurul unei tematici arzătoare: Drogurile.
Conferința cu titlul Your Extraordinary Success without Drugs ”Da vieții, fără droguri” organizată de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu și ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) va aborda multiplele aspecte ale drogurilor, de la criminalitate, la medicină, juridic, social, educațional si psihologic. Agenda evenimentului cuprinde discursuri introductive din partea Instituției Prefectului (Sibiu), Consiliului Județean Sibiu, Inspectoratului Școlar Județean Sibiu și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Vor avea prezentări: Mihaela Huzoaica din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității (IPJ Sibiu), Mihai Ion Șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (IPJ Sibiu), Mihai Copăceanu psiholog, Adina Danciu coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu, Napoca Rally Academy, Mihaela Moldovan- Serviciul de Probațiune Sibiu cu invitați foști consumatori, judecătorul Cristi Dănileț, medicul Camelia Grigore, managerul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, medicul psihiatru Simona Butnarasu de la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, medicul Holger Lux, Asociația Crucea Albastră din Romania și polițiști delegați din Austria și Macedonia.
Sunt așteptați 500 de părinți și cadre didactice, locurile fiind limitate. Pentru participare este necesara înscrierea la eveniment pe https://forms.gle/Aqu8UPD3JNNGK2U38
Canabisul este cel mai popular drog ilegal din Europa. Peste 20% dintre tinerii români au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis, arată cel mai recent sondaj realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA)
„Dacă mulţi ani am perceput consumul de droguri ca fiind caracteristic unei minorităţi socio-culturale şi în mod excepţional, astăzi avem modificari substanţiale la mai multe niveluri. Drogurile nu mai sunt niste substanţe interzise la care apelează unii tineri influenţaţi de un anturaj negativ, drogurile devin un interes pentru cel puţin o treime dintre adolescenţi. Dacă înainte le era teamă să consume şi cu greu făceau rost, astăzi sunt entuziasmaţi să consume cât mai mult, cât mai variat şi putem procura cu multă, prea multă uşurinţă, astfel de substanţe în orice zonă din România.
Ar trebui să înţelegem modificările la nivelul gândirii şi comportamentului tinerilor. Aşa se explică dublarea consumului conform ultimului raport. De cele mai multe ori, cifrele sunt estimative şi mult subraportate.
În studiul meu am descoperit procentaje mult mai mari: 43% dintre tineri au primit gratuit droguri cel puţin o dată. Se modifică motivele, interesul, contextul şi nevoile. Vorbim de un alt profil psihologic al consumatorului. De aceea avem noi tipuri de substanţe consumate, nu doar ocazional, ci constant. Marijuana nu mai este cool, e banală chiar, se doresc cocaină, amfetamine, Ecstasy sau ciuperci halucinogene. Creşte consumul de substanţe multiple la aceeaşi ocazie şi în combinaţie cu alcool”, spune Mihai Copăceanu.
Psihologul mai susţine că acum avem în faţă un mare risc şi a explicat cum putem combate, cât de cât, fenomenul. „Devine un mod de viaţă. Aproape nu există formă de socializare la tineri fără consum. Ce putem face? Să ne educăm copiii, să înţelegem că unii dintre ei, în ciuda oricăror campanii publice antidrog, tot vor consuma şi să adoptăm servicii de timp harm-reduction. Să reducem cât mai mult efectele negative ale consumului”, a precizat Mihai Copăceanu.
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, funcționează pe lângă Consiliul Județean Sibiu.