WWF, despre ursul împușcat la Sibiu: Este nevoie urgent de înființarea Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice

Cazul ursului împușcat la Sibiu arată că este nevoie urgent de înființarea Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS) pentru că în asemenea situații este necesar un regulament privind modul de intervenție și oameni instruiți să poată interveni eficient, scriu reprezentanții organizației WWF România pe pagina de Facebook.

„Este clar că în astfel de situații este nevoie de un regulament privind modul de intervenție și oameni instruiți să poată interveni calm și eficient. Serviciul operaționalizat în toate zonele cu potențial de conflict om-animal ar trebui să aibă competențele și dotările necesare încât să ne asigure că, de fiecare dată, se ia decizia corectă și se intervine calculat, căutând în primul rând soluții care să nu implice împușcarea animalelor”, arată sursa citată, preluată de Agerpres. Potrivit acesteia, în lipsa unui sistem de intervenții și a unei proceduri clare, astfel de cazuri vor mai apărea, iar reacția autorităților va lăsa loc interpretărilor.

„Locul puilor de urs rămași orfani în pădurile din România este în Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani, nu pe străzi. Ursulețul din Sibiu avea sub 2 ani. Din păcate, pentru el orfelinatul nu a fost o opțiune. Dar poate fi pentru atâția pui de urs care rămân fara ursoaică, singuri, în păduri”, mai spun cei de la WWF.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a anunțat, săptămâna trecută, că autoritățile intenționează să creeze un Serviciu de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), gândit în colaborare cu Ministerul de Interne. „Am vorbit deja cu domnul ministru Dragoș Tudorache (ministrul de Interne — n.r.) și, în următoarele zile, echipele tehnice vor lucra la detalierea acestui nou serviciu. Practic, SUAS va fi conceput ca un serviciu de intervenție rapidă pentru toate cazurile în care omul sau bunurile acestuia sunt amenințate de urs, lup sau alte carnivore mari. Echipele de intervenție vor fi formate din angajați ai Ministerului de Interne, cu susținerea personalului din aparatul de mediu. SUAS va fi singura entitate care va beneficia de derogări de la Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și, astfel, sper că vom elimina suspiciunea că sub paravanul derogărilor se practică vânătoarea cu scop de agrement sau cu valoare economică. Serviciul va putea fi apelat de oricine se află sub amenințarea uneia dintre specii sau ale cărui bunuri riscă să fie distruse de aceasta. Vom folosi dispeceratul 112 pentru a activa echipele de intervenție, iar acestea vor interveni cu tranchilizante, arma urmând să fie ultima opțiune atunci când echipele de intervenție sau populația amenințată este în pericol extrem. De altfel, conform procedurii, personalul Ministerului de Interne va face o fișă de evaluare a riscului și, în funcție de aceasta, se va decide și nivelul de intervenție”, a spus Pașca Palmer la vremea respectivă.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*