Weekend sub semnul iei la Sibiu

Ia românească este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie, în ziua de sânziene și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.

Foto: Muzeul ASTRA

În acest an când se împlinește un deceniu de la proclamarea Zilei Universale a Iei, cele mai prestigioase instituții de cultură sibiene organizează un program special în cinstea iei românești.

Ziua Universală a Iei la Muzeul ASTRA

,,Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online „La Blouse Roumaine” a inițiat o mișcare devenită virală în toate comunitățile românești (și nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, și Muzeul ,,fenomen” ASTRA s-a alăturat acestei inițiative-fenomen. Așa a apărut această zi specială a anului, Ziua Universală a Iei, în care ne întoarcem la începuturi, retrăim atmosfera luminoasă a satului de demult, cu ulițele sale bătătorite de muncă, dar și cu voia bună pe care țăranul român a știut mereu să o întrețină. Ia, mândra cămașă, a fost haina care i-a însoțit pe ai noștri străbuni și la bine și la rău, iar astăzi ea rămâne un simbol al frumuseții, al feminității și al stabilității, aș spune, judecând după rezistența ei peste veacuri. În fiecare an,  Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului devine spațiul de celebrare al Zilei Universale a Iei. În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate: de la meșteri populari la designeri, artiști sau Biciclete Cochete.”a declarat Mirela Crețu, director Managementul colecțiilor Muzeul ASTRA.

Foto: Muzeul ASTRA

Timp de patru zile, între 22 și 25 iunie, vizitatorii muzeului ASTRA sunt invitați să fie cercetași și cercetători de tradiții și obiceiuri, degustători de povești și șezători; să afle povestea iei de la cei care trăiesc, cercetează și duc mai departe tradiția: 50 de meșteri populari, iar alături de ei vor fi muzeografi și restauratori.

Pe ulițele satului din Muzeul ASTRA se va întinde târgul de ii și obiecte tradiționale, design contemporan, flori și cosițe împletite. Se vor desfășura 36 de  ateliere demonstrative și interactive, începând cu ateliere de țesut, până la ateliere de imprimare flori pe textil sau vopsit cu culori naturale, confecționat podoabe, brodat motive de pe ie, împâslit, metaloplastie, pictat pe sticlă sau prelucrare piele și ateliere de spus povești.

Foto: Muzeul ASTRA

„E vremea să ne dăm din nou binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe chimeșă: din ce loc venim, din care neam suntem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției. Haideți pe ulițele Muzeului ASTRA în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari, care au dat viață firelor de ață și le-au înfățișat în cele mai delicate țesături!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

Pentru după-amiaza zilei de 24 iunie, chiar de Sânziene, programul de anul acesta cuprinde plimbarea în IE cu Biciclete Cochete și picnicul din Târgul de țară apoi concertul tinerilor Țiterași de la Galeșu, aranjamentele muzicale contemporane inspirate din tonuri străvechi ce poartă semnătura creativă a DJ Silly Conductor și concertul trupei CORBU. Duminică, 25 iunie, așa cum ne-am obișnuit de zece ani încoace, în poiana Bisericii din Bezded va avea loc Hora de Sânziene, inițiată de artiști ai Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu”. Tot duminică sunteți așteptați la concursul „Cea mai frumoasă ie”, după ce veți fi găsit, prin lăzile de zestre ale bunilor și străbunilor, hainele de lumină și de sărbătoare grijite cu sfințenie decenii de-a rândul.

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Muzeul Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal serbează, pentru prima dată, Ziua Universală a Iei, eveniment ajuns în acest an la ediția a X-a, în parteneriat cu alte două instituții de cultură sibiene: Complexul Național Muzeal ASTRA și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Timp de două zile, în interiorul expoziției „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, curatoriate de Delia Voina și Alexandru Constantin Chituță, vizitatorii sunt invitați să afle, prin tururi ghidate, povestea iei specifice zonei Mărginimii Sibiului, ilustrată prin imagini fotografice realizate între anii 1918 și 1940 în Atelierul fotografic Fischer din Sibiu.

Totodată, vor cunoaște povestea Mariei Peligrad (născută Sora) din Săliștea Sibiului, „Măriuța ‘ea faină”, tânăra care, cu mândrie, a purtat ia săliștenească confecționată chiar de ea la Expoziția Jubiliară din București. Ulterior numele ei a fost asimilat cu cel de Sălișteancă, în seria de cărți poștale realizate după fotografii ce poartă semnătura Fischer.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura