Weekend cu pescari din Delta Dunării la Muzeul ASTRA

În cadrul programului anual „Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA”, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării.

Astfel, lipovenii și ucrainenii Deltei vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din nordul Dobrogei – Delta Dunării.

Povestea satelor Deltei va fi îmbogățită cu demonstrații ce pun în valoare a instrumentarului piscicol și a instrumentarului casnic specific oricărei gospodării arhaice din sate precum Letea, Mila 23, Caraorman sau Crișan.

Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA

sâmbătă și duminică, 3-4 noiembrie

orele: 10.00 – 17.00

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de pescar din Mahmudia, Tulcea și Cherhanaua Mahmudia


Povestea preparatelor

1. Pește afumat la afumătoarea construită din stuf

Valentin Agache, pescar din Mila 23

Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile  cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo 2 zile la vânt.  Când îl punem la afumat  îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum folosim ceea ce avem noi  pe baltă – salcia uscată.

2. Malasolcă ca la ucrainenii din Letea, județul Tulcea

Vanea Pocora, pescar din satul Letea

Curăţăm peştele de maţe, dar nu şi de solzi, îl tăiem pe şira spinării, de la cap, până la coadă, să îl putem deschide ca pe file. Îl crestăm pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile  cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Când vrem să îl pregătim, îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat.

După ce am schimbat 3-4 ape în care a stat, îl punem la fiert. Dacă apa după primul fiert este sărată, punem alta proaspătă şi fierbem din nou. Într-o altă oală, punem cartofi la fiert în coajă. Când peştele este fiert, îi scoatem solzii care ies foarte uşor. Aşezăm peştele pe platou alături de cartofii fierţi în coajă şi servim totul cu mujdei.

3. Crap prăjit la plitka (plită)

Gheorghe Ivanov, ucrainean pescar din satul Letea, județul Tulcea

Se curăţă  peştele prins (crap, caras, lin, roşioară), se taie felii subțiri, se dă sare potrivit, apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf, se prăjeşte în ulei. Noi la colibă pe baltă, dar și acasă îl mâncăm cu mujdei.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*