Vreme variabilă și probabilitate de apariție a ploilor aproape în fiecare zi, în perioada 24 octombrie – 6 noiembrie

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni se anunță unul variabil, iar după data de 26 octombrie valorile termice vor scădea cu 6 – 7 grade Celsius, în timp ce probabilitatea de precipitații se va menține ridicată aproape în fiecare zi, la nivel național, relevă prognoza de specialitate, publicată, azi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 24 octombrie – 6 noiembrie.

În Banat, în primele trei zile ale intervalului, vremea va fi caldă, cu maxime de 19 — 20 de grade și minime de aproximativ 10 grade, în medie. Între 26 și 28 octombrie, temperaturile vor scădea, spre medii de 11 — 12 grade ziua și 4 grade noaptea. Ulterior, până la sfârșitul lunii octombrie, vremea se va încălzi ușor, iar maximele diurne vor atinge o medie de 15 grade. În prima săptămână din noiembrie nu vor fi variații termice semnificative, temperaturile maxime se vor situa în jurul a 13 grade, iar cele minime se vor situa, în medie, în jurul a 5 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi ridicată pe 25 și 26 octombrie și, din nou, după data de 1 noiembrie. În rest, doar izolat și trecător va ploua slab.

În Crișana, temperaturile maxime vor scădea de la valori peste normalul perioadei, respectiv medii de 19 — 20 grade, ce se vor înregistra în primele două zile, până la valori în jurul a 11 grade, pe 27 și 28 noiembrie. Apoi, regimul termic diurn va marca o creștere ușoară, spre medii ale temperaturilor maxime de 13 grade, în data de 31 octombrie, pentru ca, în prima săptămână din noiembrie, să se mențină relativ constant, la o valoare medie de aproximativ 12 grade. Valorile termice nocturne, de 10 grade pe 25 și 26 octombrie, vor scădea apoi spre 3 — 4 grade pe 28 octombrie, iar în a doua săptămână nu vor mai avea variații importante, ci se vor situa în jurul acestor valori.

Probabilitatea pentru ploi la nivel local va fi mai ridicată pe 25 — 26 octombrie și, din nou, după 1 noiembrie. În celelalte zile ale intervalului de prognoză doar izolat și trecător va fi posibil să plouă slab.

Totodată, vremea relativ caldă de la începutul intervalului, când se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 16 grade, va intra într-un proces de răcire care va determina scăderea cu 6 — 7 grade a valorilor termice diurne, astfel încât, în intervalul 27 — 30 octombrie, acestea vor fi de aproximativ 9 grade. Ulterior, valorile termice vor crește ușor, iar între 31 octombrie și 6 noiembrie se vor menține în jurul a 10 — 11 grade, fără variații importante. Primele nopți vor fi relativ calde, caracterizate de temperaturi minime ce se vor situa în jurul unei valori medii de 5 — 6 grade, iar apoi, în intervalul 28 octombrie — 6 noiembrie, vor fi de aproximativ două grade Celsius, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar ploi pe arii extinse și izolat mai însemnate cantitativ se vor semnala în jurul datei de 26 octombrie.

În Maramureș, temperaturile maxime vor scădea, de la valori peste normalul perioadei în primele zile, când se vor înregistra valori termice diurne de 17 grade, în medie, spre 10 grade pe 28 octombrie. După această dată, nu vor mai fi variații importante de temperatură, media regională urmând a se menține la 10 — 11 grade până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime vor marca și ele o scădere, de la 8 grade pe 25 și 26 octombrie, spre 3 grade Celsius, în intervalul 28 octombrie — 6 noiembrie. În perioada de două săptămâni a prognozei va ploua în fiecare zi pe arii relativ extinse, cu excepția zilei de 27 octombrie când probabilitatea de ploaie va fi redusă.

De asemenea, până în jurul datei de 28 octombrie, vremea va fi rece pentru această perioadă, cu o medie a valorilor maxime de 8 — 10 grade și minime ce vor scădea spre două grade Celsius. După această dată, valorile termice diurne vor crește ușor și treptat și se vor menține în jurul a 10 — 12 grade Celsius, iar minimele nu vor avea variații semnificative și se vor situa în jurul valorii de 3 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în primele zile ale intervalului, însă cantități mai însemnate se vor înregistra în jurul datei de 26 octombrie. Ploi vor mai fi posibile în 29 octombrie și după data de 2 noiembrie.

În Dobrogea, până în jurul datei de 28 octombrie, vremea va fi ușor mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă, cu o medie a valorilor maxime de 10 — 12 grade și minime tot mai scăzute, respectiv o medie regională de 4 — 7 grade. Ulterior, se va produce o încălzire ușoară, astfel încât la început de noiembrie se pot înregistra maxime în jurul valorii de 15 grade și minime, în medie, de 7 — 8 grade. Vor fi ploi în zilele de 26 și 27 octombrie, când sunt posibile și cantități mai însemnate și cu o probabilitate în creștere și după data de 3 noiembrie.

În Muntenia, valorile termice diurne vor scădea de la o zi la alta, astfel încât vremea va fi rece pentru această perioadă, cu o medie regională ce se va situa în jurul valorii de 10 — 12 grade. Spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, temperaturile maxime vor marca o creștere și se vor apropia de mediile climatologice ale perioadei, respectiv o medie a acestora de 14 — 15 grade Celsius. Minimele termice vor scădea treptat pe parcursul primei săptămâni, de la valori medii în jur de 9 grade în noaptea de 25 octombrie, până la o medie de 3 — 4 grade în noaptea de 30 noiembrie, apoi vor mai crește ușor, spre medii de 5 grade. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată în intervalele 24 — 26 octombrie, respectiv 2 — 6 noiembrie, dar ploi pe arii extinse și izolat mai însemnate cantitativ se vor semnala în jurul datei de 26 octombrie.

În Oltenia, regimul termic va scădea treptat în primele cinci zile ale intervalului de prognoză, de la o medie regională a temperaturii maxime de 14 grade, până spre 10 — 11 grade, caracterizând o vreme rece pentru ultima decadă a lunii octombrie. Sfârșitul primei săptămâni va aduce o creștere a valorilor termice diurne, care vor oscila până spre sfârșitul intervalului în jurul a 12 — 14 grade. Minimele termice vor pleca de la valori medii de 9 grade și vor scădea până spre 3 — 4 grade Celsius, în noaptea de 30 octombrie, apoi vor mai crește ușor, spre medii de 4 — 5 grade. În intervalele 24 — 26 octombrie și 2 — 6 noiembrie, probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată. Cantități mai însemnate se vor semnala în jurul datei de 26 octombrie.

La munte, intervalul va debuta cu o vreme caldă pentru această dată, cu maxime în jurul valorii de 10 grade și minime pozitive de două până la 4 grade Celsius. În perioada 27 — 29 octombrie temperatura va scădea, spre medii ale valorilor maxime de numai două — trei grade Celsius și minime în jur de—4 grade. Un nou proces de încălzire ușoară va debuta spre sfârșitul lunii octombrie, astfel încât media valorilor maxime va fi de 4 — 6 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de zero grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în zilele de 25, 26 și 29 octombrie și după data de 2 noiembrie. Vor fi ploi, dar în zona mai înaltă acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.


AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura