Organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) anunţă deschiderea sesiunii de înscrieri pentru programul de voluntariat dedicat celei de-a XXV-a ediţii a evenimentului. Voluntarii se pot înscrie până pe 1 decembrie.
La Sibiu, datorită Festivalului Internaţional de Teatru şi a altor câteva evenimente de marcă, a fost creată cea mai mare şi importantă platformă de promovare a educaţiei nonformale prin intermediul artelor spectacolului, proiect inaugurat în cadrul programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007. Cei interesați de programul de voluntariat FITS au șansa să se implice în organizarea celui mai important festival de artele spectacolului din România printr-un program de educaţie nonformală ce reuneşte anual o comunitate numeroasă de voluntari din ţară şi din străinătate. Pe site-ul festivalului se găsesc informații complete despre departamentele pentru care voluntarii pot opta și formularul de înscriere în program.
Printre avantajele calității de voluntari, organizatorii amintesc: training gratuit, mândria de a fi parte activă a comunității, experienţă de viață, învăţarea de lucruri noi şi formarea deprinderilor utile. În plus, participanții vor obține o diplomă nominală de voluntariat ce poate influenţa punctajul la concursurile organizate pentru ocuparea unui loc de muncă. Conform Legii 78 din 2014, voluntariatul este considerat experinţă profesională. Un astfel de certificat este o șansă în plus pentru admiterea la o facultate din străinătate.
Formularul de înscriere poate fi completat până la data de 1 decembrie 2017, pe www.sibfest.ro.
Programul de voluntariat este o structură asociată Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca”. Începând cu 2007, în cadrul programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană, datorită viziunii și creditului acordat dimensiunii voluntariatului, EU-Japan Fest Japan Committee și FITS au influențat viețile a peste 150 de tineri japonezi care au contribuit la organizarea FITS pe durata celor 11 ani de parteneriat de excepție. În 2012, programul de voluntariat a lansat platforma Europe-Asia Education Arch, reprezentând un proiect de cooperare cu ţările din Asia (Coreea, Japonia, China) în domeniul educaţiei nonformale şi formale prin intermediul voluntariatului şi stagiilor de practică în artele spectacolului pentru tinerii profesionişti, studenţi şi absolvenţi, cu accent pe dezvoltarea abilităţilor organizatorice privind evenimentele culturale. Începând cu anul 2017 se dezvoltă un program de voluntariat atât cu viitoarele Capitale Culturale Europene desemnate până în anul 2021, cât și cu beneficiarii internaționali ai programului european Erasmus+.