Voucherele de vacanță, măsura cu care se mândrește cel mai mult sibianul din Guvern

Voucherele de vacanţă au scos la lumină mare parte din economia care funcţiona la negru în condiţiile în care, anul trecut, numărul operatorilor care au depus cereri de licenţiere la Ministerul Turismului a crescut cu 60% iar în primul trimestru din acest an avansul este de circa 65%, susţine ministrul Turismului, Bogdan Trif.

„Măsura acordării voucherelor de vacanţă a scos la lumină foarte mare parte din economia care funcţiona la negru. Pentru că aceste vouchere pot fi acordate şi preluate doar de operatorii care sunt licenţiaţi, autorizaţi de Ministerul Turismului. În 2018, am avut o creştere cu aproape 60% a celor care au depus cereri de licenţiere la Ministerul Turismului şi în primul trimestru al anului 2019 avem o creştere cu aproape 65% faţă de 2018”, a afirmat ministrul Turismului, ieri, la Digi24.

Trif a precizat, însă, că această măsură nu reprezintă o subvenţionare, ci determină românii să îşi petreacă vacanţa în ţară. El a arătat, totodată, că acei 1.450 de lei nu ajung decât pentru două-trei zile pe litoralul românesc, subliniind însă că banii sunt cheltuiţi în România, nu în afara ţării.

Anul 2018 a fost primul în care s-au acordat vouchere de vacanţă, iar beneficiari au fost aproape 1,2 milioane de români.

„Am infuzat aproape 400 de milioane (de euro, n.r.) în acest sector. Operatorii din turism ne-au cerut să nu renunţăm la această măsură, motiv pentru care şi în 2019 şi în 2020 o vom menţine. Ne gândim chiar să o îmbunătăţim în anii următori”, a precizat sibianul de la șefia Turismului.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif (dreapta), a fost prezent în acest weekend la festivalul Zilele Hungarikum din Muzeul ASTRA

România are cea mai mică fiscalitate în turism din Uniunea Europeană, TVA 5%, iar acest fapt a generat creşteri constante ale numărului de turişti în ţară, consideră ministrul de resort. „Avem cea mai mică fiscalitate din UE în turism. Cele mai mici taxe din UE. TVA 5%. Chiar discutam cu operatorii care spuneau că nu mai au ce să ne reproşeze acum pe acest segment. Sunt foarte mulţumiţi motiv pentru care se şi văd investiţiile şi o să se vadă de la an la an. (…) Anul trecut am avut cu 6,5% mai mulţi turişti în România decât în 2017. Anul acesta pe primul trimestru avem iar o creştere de 6%. Doar în luna mai, raportat la 2018, avem o creştere cu aproape 13% a numărului de turişti. Sunt creşteri constante iar acestea nu au venit totuşi picate din cer. Am avut măsuri în programul de guvernare pe care le-am implementat. Fiscalitatea a fost una dintre principalele măsuri. Trebuie să le laşi bani oamenilor să poată să investească”, a declarat Trif la Digi24.

Bogdan Trif a arătat, în context, că bugetul din acest an al Ministerului Turismului este de şase ori mai mare faţă de anul trecut precizând, totodată, că este importantă promovarea locurilor unice pe care le are Româna, cum este Delta Dunării.

Astfel, ministrul a amintit un ordin de anul trecut potrivit căruia pensiunile agroturistice din Delta Dunării se pot realiza inclusiv pe o suprafaţă mai mică, de aproximativ 200 mp, arătând că era un inconvenient să se facă o agropensiune în Deltă pe 1000 mp. „Era un inconvenient să facă o agropensiune în Delta Dunării pe 1000 mp. Nu se prea putea decât în foarte puţine locuri motiv pentru care foarte mulţi operatori erau văduviţi de astfel de oportunităţi. Acum, aceştia pot accesa fonduri europene şi fonduri naţionale astfel încât să-şi poată dezvolta aceste agropensiuni. Avem o strategie pe care vrem să o implementăm la nivel naţional şi care face referire inclusiv la Delta Dunării. Am promovat peste tot, pe la toate târgurile de turism şi la toate reuniunile, inclusiv în noul clip de promovare a României ca destinaţie turistică 365 de zile pe an, Delta a ocupat un rol important. Este prioritar să ne ocupăm de locurile unice pe care le avem, iar Delta este unul din aceste locuri. Nu întâmplător a fost integrată în Patrimoniul UNESCO”, a subliniat ministrul citat.

Totodată, acesta a afirmat că se încearcă promovarea României şi în plan extern arătând că este important să vină şi turişti din afara ţării, inclusiv în Delta Dunării. „Trebuie să fim însă foarte atenţi pentru că trebuie să dezvoltăm în Delta Dunării un turism durabil, să nu afectăm acest ecosistem pentru ca şi generaţiile viitoare să se poată bucura de el aşa cum este acum. Vom promova Delta Dunării prin toate mijloacele pe care le are Ministerul Turismului iar rezultatele se văd. Avem deja o creştere destul de mare faţă de anul trecut. Operatorii îmi spuneau că sunt cu 50% mai mulţi turişti faţă de anul trecut. Pensiunile din Deltă în sezon sunt pline”, a mai spus Trif.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*