Vouchere de vacanță inclusiv angajaților din mediul privat, în valoare de 1450 lei/anual, suportate din bugetul de stat începând cu 01.01.2024 (CP)

Extinderea mecanismul de acordare al voucherelor de vacanță pentru cei circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, prin acordarea acestor vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1450lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și /sau CAS, este în mod cert o inițiativă legislativă benefică.

FOTO: Neagu Nicolae

„Voucherele de vacanță reprezintă, în mod evident, un mijloc prin care salariații au posibilitatea nu doar să își refacă puterea și capacitatea de muncă, ci și să petreacă mai mult timp cu familiile lor, fapt care contribuie la o productivitate sporită a muncii.

Mecanismul prevăzut pentru acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din sistemul privat odată aprobat, nu implică un efort financiar propriu pentru angajatorii din acest sistem, care vor avea doar un rol de intermediar între stat și salariați.

Pentru această propunere legislativă s-au avut în vedere pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre salariații – bugetari și cei din sectorul privat și consecințele pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților întrucât valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie.

Dincolo de efectul benefic direct înregistrat și de către salariatul din mediul privat, o asemenea decizie va avea un impact pozitiv și asupra turismului intern. În prezent, cu un potențial turistic net superior altor state membre ale Uniunii Europene, România înregistrează valori mult mai scăzute a ponderii acestei activități în produsul intern brut. Datele statistice vorbesc despre aproape 4% contribuție a turismului în PIB la nivelul Uniunii Europene, în vreme ce în România această pondere este de circa 2,9%.

Să nu uităm faptul că, în perioada pandemiei, turismul a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale economiei. Numărul total de turiști sosiți în structurile de cazare a scăzut în anul 2020 cu 52,2% față de anul precedent, în 2019, de la 13,4 milioane la 6,4 milioane . Ulterior , în anul 2021, numărul turiștilor a crescut, însă este departe de nivelul înregistrat în anul 2019, la doar 69,4%.

Aceeași evoluție se înregistrează și dacă ne raportăm la numărul de înnoptări. O scădere accentuată în anul 2020, cu un -51,5% urmată de o creștere în anul următor, în 2021, cu + 41,7% , însă tot există diferențe semnificative față de valorile înregistrate în anul 2019.

Scăderea semnificativă a circulației turistice a avut efecte negative și asupra volumului de activitate, industria Horeca fiind cea mai afectată din punct de vedere financiar, în anul 2020, prin comparație cu orice alt sector de activitate din România. Vânzările au scăzut cu 44%, iar profitul net a înregistrat o contracție istorică fără precedent și a scăzut cu aproape 80% față de anul anterior, 2019.

Comparativ, veniturile totale din Horeca au fost în anul 2020 de 16,7 miliarde lei, un nivel similar cu cel înregistrat în urmă cu 6 ani, în 2014.

Impactul negativ asupra turismului a contribuit din nefericire la desființarea a zeci de mii de locuri de muncă, la închiderea a numeroase unități de cazare, și efectele s-au resimțit și în industriile pe orizontală.

Indiscutabil, șocul înregistrat în industria turismului ar fi fost si mai mare în absența voucherelor de vacanță acordate celor 1,2 milioane de salariați din sectorul bugetar, iar datele statistice ar fi arătat un regres fără precedent. Pentru industria turismului, voucherele de vacanță au însemnat și vor fi și de acum încolo private ca  <o adevărată gură de oxigen>, mulți antreprenori din industria turismului reușind să-și păstreze deschise afacerile datorită acestor vouchere.

Decizia Guvernului României de a acorda voucherele de vacanță personalului angajat în sectorul bugetar s-a dovedit a fi una benefică din toate punctele de vedere.

Aprobarea unui act normativ în favoarea acordării voucherelor de vacanță și pentru salariații din sectorul privat va avea un impact pozitiv și benefic, cu consecințe pozitive inclusiv prin reducerea (indirectă) a fiscalității muncii, creșterea ponderii turismului în PIB peste media europeană, revitalizarea industriilor conexe, și va contribui, în final, la o creștere semnificativă a produsului intern brut al României”, transmite într-un comunicat remis redacției senatorul PNL Sibiu, Neagu Nicolae.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura