Vorbind despre artistul plastic Mihail Gagea

Pe maestrul Mihail Gagea, inginerul care iubește frumosul dedicându-i-se prin actul său artistic, l-am întâlnit cu puțin timp în urmă în atelierul acestuia de pe strada Cojocarilor, din Sibiu.

Foto: Ion Talpoș

Fiu de preot, (tatăl Pavel M. Gagea a fost profesor la Facultatea de Teologie din Chișinău și apoi, preot în Ardeal) Mihail Gagea a fost crescut de mic în spiritul dragostei pentru pictura laică și a celei religioase. Autodidact, a pictat și pictează icoane pe sticlă și lemn deslușind, în timp, meșteșugul și frumusețea picturii bizantine.

S-a născut la data de 20 octombrie 1952 în comuna Șincai, județul Mureș. A absolvit „Autovehicule Rutiere” în cadrul Universității din Brașov, apoi Școala de Artă din Sibiu. Are un atelier de creație în Sibiu unde își împarte munca între pictură și alte activitați cu caracter tehnic.

Spirit blând, evlavios, a găsit în pictura de icoane pe sticlă și lemn un mijloc de purificare sufletească și de apropiere de Dumnezeu. Își pregătește singur materialele de care are nevoie, își pregătește cu grijă suportul din lemn al fiecărei icoane pictate, își alege cu grijă tehnicile de lucru.

Foto: Ion Talpoș

Îndrăgind peisajele din jurul Sibiului și nu numai, îndrăgind frumusețea obiceiurilor și tradițiilor populare de aici a cochetat, cu success, cu pictura laică. Pereții atelierului său sunt tapetați de tablouri în care artistul surprinde, în mod inspirat, imaginile locurilor prin care a trecut.

Lăsându-se copleșit de frumusețea peisajelor întâlnite, a transfigurat percepția sa asupra realității înconjurătoare în flash-uri vizuale, imagini ce surprind, în detaliu, variația cromatică a locului, conducând privitorul la granița dintre realitatea obiectivă și cea subiectivă. Debutul propriu zis, în pictura laică l-a avut în anul 1974, la Casa de Cultură a Tineretului din Sibiu, fiindu-i prilejuită atunci și prima întâlnire cu publicul.

Mihail Gagea este un pictor cu vocație! A participat la mai multe expoziții de grup și personale în Sibiu, în țară și peste hotare. Amintim aici expoziția pe care a avut-o în Olanda, la Deventer, precum și o altă expoziție, în Franța, în septembrie 2012.

Fiecare artist își are un mentor! Artistului plastic Mihail Gagea i-a rămas în memorie imaginea regretatul pictor Petru Ovidiu Dumbrăveanu, un om de mare calitate sufletească și îndrumător de primă clasă, în artă. Cel care i-a și devenit, ulterior, prieten apropiat.

Foto: Ion Talpoș

Am fost copleșit de frumusețea tablourilor care tapetează pereții atelierului artistului. Am fost copleșit de varietatea tematicilor abordate, de cromatica culorilor folosite. De sfințenia cu care,  în arta sa religioasă, maestrul Mihail Gagea respectă canoanele picturii bizantine.

Îi mulțumesc artistului plastic Mihail Gagea pentru bucuria cu care m-a primit în atelier, introducându-mă, prin discuțiile purtate, în tainele universului său artistic. Mă simt dator să îi mulțumesc, de asemenea, maestrului Gheorghe Pârcălăboiu, un alt cunoscut artist plastic sibian. Îndrumându-mi pașii către atelierul artistului Mihail Gagea, m-a ajutat să-mi lărgesc orizontul artistic! Am realizat, astfel, de câtă nevoie avem astăzi, pentru suflet, de acest gen de hrană spirituală!

Autor: Ion Talpoș

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*