94 de persoane fizice și 23 de persoane juridice pot scăpa de datoriile care le au către stat, dacă în ședința ordinară de joi, consilierii locali vor vota proiectul de hotărâre inițiat de Astrid Fodor, care prevede „anularea creanţelor fiscale restante de până la 40 lei, ale persoanelor fizice şi juridice, aflate în sold la data de 31 decembrie 2024”. Explicația este simplă: cheltuielile de executare silită depășesc valoarea sumelor datorate.
Conform proiectului de hotărâre supus abrobării Consiliului Local Sibiu, sumele totale restante, însumate, se ridică la 990,71 lei – persoane fizice și 211 , 14 lei – persoane juridice.
Potrivit art. 266 a lin. 1 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, <<În ituaţiile în care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin poştă, sunt mai mari decât creanţe e fiscale supuse executării silite,
conducătorul organului de executare silită poate aproba anularea debitelor respective.>>
Totodată aliniatul (5) al art. 266 din legea mai sus menţionată stipulează următoarele: <<creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanţelor fiscale
datorate şi neachitate de debitori.>>
De asemenea, alin. (6) al articolului mai sus menţionat precizează că: <<În cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre, autori ăţi e deliberative pot stabili plafonul creanţelor fiscale care pot fi anulate, care nu poate depăşi limita maximă prevăzută la alin. (5).>>”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre.