Voluntarii programului ”Anii Drumeției” au ecologizat zona Păltiniș

Cea de-a patra ediție a campaniei de ecologizare a traseelor de drumeție lansate în cadrul Programului „Anii Drumeției” s-a întors la Păltiniș, unde, după nici 12 luni de la ultima ecologizare, voluntarii au reușit să strângă aproximativ 1000 kg de deșeuri.

Foto: Ahiva Mesagerul de Sibiu

Un grup de voluntari compus din iubitori ai muntelui, autorități județene și locale și actori din mediul privat au colaborat pentru a curăța deșeurile din zona Păltiniș: Zona Parcarea Oncești, Zona Izvor, Zona Casa de Piatră, Zona Cabana Nora. Evenimentul a continuat apoi cu o drumeție condusă  de către ghidul Dumitru Troancă pe traseul Păltiniș – Vf. Oncești – Poiana Lupilor – Drumul Șantei – Păltiniș.

Drumețenia este un concept care îmbină utilul cu plăcutul, în cazul acesta mișcarea în aer liber cu o acțiune de ecologizare. Ediția aceasta a evenimentului a adunat 40 de voluntari, printre care și reprezentanți Colt Romania, Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, Povestea Calendarului, INOVI Smart Technologies, New Dental House.

Grupul a reușit să adune aproximativ 1000 kg de deșeuri, care au fost apoi preluate de partenerul evenimentului, compania Soma.

„Suntem la cea de-a patra Drumețenie și din păcate, la cea de-a doua organizată în zona Păltiniș într-un interval de nici 12 luni. Este trist că, am găsit aproximativ aceeași cantitate de gunoaie ca și data trecută. Am ales acest loc tocmai pentru a trage un semnal de alarmă referitor la aruncarea ilegală a deșeurilor și asupra faptului că este mai necesară prevenția și educarea decât acțiuni concrete de ecologizare”, declară Alexandru Hanea, coordonatorul Programului „Anii Drumeției”.

„Am acceptat invitația proiectului Anii Drumeției și am participat la această acțiune de ecologizare și, mai mult decât atât urmează să folosim o parte dintre deșeurile strânse, după ce le igienizăm, la atelierele de creație pe care le organizăm în locația noastră. Vorbim doar despre peturi, și cu siguranță doar despre cele care nu sunt într-o stare avansată de degradare. Este important să ne implicăm cât mai des în astfel de acțiuni, dar este și mai important să învățăm să strângem în urma noastră pentru a nu ajunge într-un timp scurt în aceeași situație”, spune Ana Maria Damian, proprietară  Povestea Calendarului.

Prin „Anii Drumeției” se dorește tragerea un semnal de alarmă în ceea ce privește depozitarea ilegală a deșeurilor, fie aceste biodegradabile sau nu, și impactul negativ pe care îl au asupra mediului înconjurător și animalelor sălbatice.
”Îi sfătuim atât pe turiști cât și pe localnici să arunce ambalajele, resturile de mâncare și țigările doar în spațiile special amenajate, iar, acolo unde acestea nu există, să aibă mereu la îndemână un sac de gunoi în care să strângă deșeurile, în special când ies în natură”, spun reprezentanții programuli.

Programul „Anii Drumeției” este un program inițiat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activitățile specifice ecoturismului. Mai multe informații găsiți pe  www.aniidrumetiei.ro și app-ul Anii Drumeției, disponibil în App Store și Play Store.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura