Volumul „Voino-Iasenețki – arhiepiscop și chirurg: viața și hagiografia. Sfântul Luca al Crimeii”, a fost lansat la Sibiu

Volumul „Voino-Iasenețki – arhiepiscop și chirurg: viața și hagiografia. Sfântul Luca al Crimeii”, semnat de Mark. A. Popovski, tradus în limba română de pr. prof. Vasile Ciobanu şi editat de pr. prof. dr. Eugen Onicov, a fost lansat luni, 25 februarie, în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

Moderatorul evenimentului a fost pr. prof. dr. Vasile Mihoc, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, fiind prezenţi pr. prof. dr. Eugen Onicov, editorul cărții, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Constantin Horia Oancea, cadre didactice universitare, preoţi şi studenţi teologi.

În cuvântul de bun-venit, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a mulţumit pr. prof. dr. Eugen Onicov pentru lansarea la Sibiu a volumului dedicat Sfântului Luca al Crimeii, o manifestare care îl aduce pe marele Sfânt mai aproape de credincioşii români, dar mai ales de cei care ostenesc pentru a îngriji semenii bolnavi.

„Ne reamintim de marele Sfânt doctor fără de arginţi Luca al Crimeii, un model pentru noi toţi, dar mai ales pentru cei care încearcă să aducă tămăduire oamenilor prin chirurgie sau tratament medical şi doresc să dobândească şi harul, adică ajutorul lui Dumnezeu. Dacă un medic respectă crezul medicului creştin, anume că el tratează, dar Dumnezeu vindecă, atunci va avea rezultate deosebite”, a subliniat ierarhul.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

„O biografie excepţională”

Pr. prof. dr. Vasile Mihoc a evidențiat importanța acestui volum dedicat tuturor celor care vor să afle mai multe despre viaţa şi minunile Sfântului Luca al Crimeei.

„Cartea este deosebită. Este scrisă de un istoric ateu din Rusia care a scris câteva biografii excepţionale şi a fost atras de ideea de a scrie o biografie excepţională. A scris-o ca un istoric, cu foarte multe informaţii, cu acces la documente la care nu aveau acces alţii, pentru că era comunist şi aşa l-a cunoscut şi pe cel despre care scria. S-a convertit şi a murit ortodox. Cartea n-a putut apărea în Rusia, a apărut în Statele Unite ale Americii mai întâi şi, cu un traseu interesant, iat-o în româneşte, într-o traducere foarte frumoasă şi o ediţie foarte frumoasă”, a spus pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

Moştenirea Sfântului Luca al Crimeii

Pr. Prof. Dr. Eugen Onicov a prezentat moştenirea teologică şi academică a Sfântului Luca al Crimeii, precum şi curajul de a se opune regimului comunist ateu.

„Sfântul Luca al Crimeii a scris peste 55 de articole ştiinţifice în Medicină, cele mai importante fiind Tratatul de Chirurgie Septică, republicat ultima oară în anul 2008, a publicat «Anestezia locală», pentru care a primit şi titlul de doctor în ştiinţe medicale, pentru că până la el nu exista această anestezie locală, şi tot lui i se datorează înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Taşkent, care există până astăzi. Din moştenirea sa teologică vreau să subliniez predicile sale profunde, împotriva regimului de atunci. El nu se temea să predice, să spună lucrurilor pe nume, pentru care au încercat să-l otrăvească, dar el i-a iertat şi pe cei care au încercat să-l otrăvească. O lucrare lăsată de Sfântul Luca al Crimeii este «Duhul, sufletul şi trupul», în care subliniază înduhovnicirea sufletului omului. Apoi, o altă lucrarea publicată abia în anul 2000 este «Ştiinţă şi Religie», în care îi aduce ca pilde pe Copernic, pe Pavlov, pe Pasteur, arătând că savanţii, oamenii de ştiinţă, au fost oameni credincioşi”, a spus pr. prof. dr. Eugen Onicov.

Toţi cei prezenţi la eveniment au avut posibilitatea de a achiziționa un exemplar din volumul lansat la Sibiu. Pentru biblioteca Facultăţii de Teologie din Sibiu au fost donate şase exemplare pentru a putea fi citite de studenţii teologi, de studenţii de la Facultatea de Medicină şi de la alte facultăţi.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

 

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura