Vocile Crăciunului! 140 de artiști din Sibiu, Rădăuți și Sf. Gheorghe le aduc sibienilor vestea cea bună a Nașterii Domnului

Un concert de Crăciun cu scop social, organizat de Asociaţia Rut în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Sibiu, va avea loc pe 15 decembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Pentru prima dată, la Casa de Cultură din Sibiu se organizează un concert susţinut doar de formaţii corale. Astfel, sub motto-ul „Gloria in excelsis Deo!“, sibienii au ocazia să asiste la un concert cu totul şi cu totul special prin reprezentaţiile a cinci coruri remarcabile din: Rădăuţi (corala „Sf. Ierarh Leontie“), Sfântu Gheorghe (corul „Campanella“) şi Sibiu (corul de cameră „Caedonia“ al Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, grupul vocal „Theofania“ şi corul „Timotei Popovici“ al Catedralei Mitropolitane Sibiu). Biletele sunt disponibile la Casa de Cultură a Sindicatelor, biserica de pe Mihai Viteazu și librăria „Caron“ (str. Tribunei).

Corala ortodoxă "Sf. Ierarh Leontie" din Protopopiatul Rădăuți a fost înființată în anul 2007 și se bucură de recunoaștere internațională

Corala ortodoxă „Sf. Ierarh Leontie” din Protopopiatul Rădăuți se bucură de recunoaștere internațională

Premii internaționale

Corala „Sf. Ierarh Leontie“, din Protopopiatul Rădăuţi, a participat în februarie 2012 la Festivalul Internaţional de Muzică Bisericească Ortodoxă de la Grodno (Belarus), ediţia a XI-a, obținând premiul I la secţiunea „Coruri de preoţi şi coruri ale instituţiilor de învăţământ teologic“. De asemenea, dirijorului Ovidiu Foca i s-a acordat premiul special al juriului pentru cel mai bun dirijor al festivalului. Evenimentul a antrenat nu mai puțin de 46 de coruri din: Belarus, Rusia, Ucraina, Polonia, Grecia, Lituania, Serbia şi România. În acelaşi an, rădăuțenii au reprezentat România și s-au întrecut cu alte peste 30 de coruri internaționale la Festivalul Internaţional de Muzică Bisericească de la Hajnowka (Polonia) și s-au clasat pe locul I. Corala „Sf. Ierarh Leontie“ din Rădăuți a luat ființă în anul 2007. Majoritatea membrilor săi sunt preoți, dar printre ei se găsește și un profesor de religie și chiar un inginer. „Corala ortodoxă «Sf. Ierarh Leontie» are ca principal obiectiv prezentarea promovarea și încurajarea muzicii religioase ortodoxe tradiţionale abordând diverse repertorii – psaltice, corale etc. Corala nu are caracter exclusivist, membrii ce o compun sunt clerici și laici iubitori de muzică religioasă, buni credincioși și, nu în ultimul rând, cu simţ artistic dezvoltat, împreună urmărind scopul ce a stat la baza înfiinţării acestui grup. De asemenea, membrii coralei îşi propun să iniţieze şi să deruleze programe de misiune ortodoxă, în special în rândul tinerilor“, spun rădăuțenii.

Misiune prin muzică

Corul „Campanella“ a luat ființă în anul 2010, în cadrul Liceului de Arte din Sfântu Gheorghe, dobândind un renume impresionant chiar și pe plan internațional. Repertoriul ansamblului format din aproape 40 de elevi ai claselor V-X este alcătuit din piese cu un registru foarte variat, de la cele clasice, trecând prin gospel, până la prelucrări de folclor muzical. În 2013, „Campanella“ a cucerit premiul pentru cea mai bună interpretare a pieselor contemporane și premiul publicului la Festivalul Internațional al Corurilor de Copii de la Komló (Ungaria). Corul de copii „Campanella“ participă la proiectul Cantus Mundi, un program de integrare socială pentru copii ce provin din toate mediile sociale al României. El folosește muzica corală drept instrument educativ și interpretativ. Punerea în practică a acestui proiect se realizează prin intermediul Corului Național de Cameră „Madrigal“.

E vremea colindelor

Concertul de Crăciun este cel mai important eveniment cultural organizat de Asociaţia Rut a Parohiei Ortodoxe „Mihai Viteazul“ de la înfiinţarea sa. Cei 26 de copii ai centrului de zi se pregătesc de mai bine de o lună, confecţionând suveniruri pentru cei 140 de muzicieni care vor urca pe scena de la Casa de Cultură. „Împreună cu tinerii din ASCOR, intenţionăm ca în luna decembrie să organizăm mai multe activităţi legate de colindul tradiţional, printre care colindatul la sat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi participarea la spectacolul «Colindăm colind duios», de la Teatrul Gong, din 8 decembrie“, au menționat reprezentanții asociației.

 

„Adoptați“ de biserică
Centrul de zi pentru copiii defavorizaţi „Rut“ are în grijă 26 de copii proveniţi din familii aflate în situaţii de risc. Deocamdată, sunt primiţi doar copii proveniţi din ciclul primar, urmând ca, în viitor, serviciul social să se extindă şi la ciclul gimnazial, în funcţie de posibilităţile financiare ale Asociaţiei Rut. În prezent, activităţile centrului de zi se derulează într-o încăpere auxiliară bisericii de pe Mihai Viteazu, cu hramurile „Înălţarea Domnului“ şi „Sf. Ierarh Nicolae“. Pe lângă masa de prânz şi ajutor la rezolvarea temelor, copiii sunt implicaţi în diferite activităţi menite să le dezvolte cât mai multe abilităţi. Aici, ei învață şah, pictură, lucru manual, limba germană, limba engleză, pantomimă, teatru, muzică și, desigur, religie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*