Pro Silva Europa – asociația silvicultorilor care promovează o silvicultură apropiată de natură – s-a reunit pentru a 28-a întâlnire anuală în România.
Participanții din 17 țări europene s-au întâlnit la Sibiu și au petrecut împreună cu silvicultorii români trei zile fascinante în pădurile din România.
În prima zi, împreună cu directorul Direcției Silvice Sibiu, Robert Blaj, șeful Ocolului Silvic Avrig, Alin Trif, și inginerul Codruța Bucșa, au vizitat pădurile administrate de Ocolul Silvic Avrig, în mod special regenerările naturale și modul de aplicare a tratamentelor de regenerare.
În a doua zi, împreună cu dr. Guiman Gheorghe și alți cercetători, s-au vizitat pădurile Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice „Marin Drăcea” de la Stațiunea Mihăești, județul Argeș. În ultima zi, împreună cu membrii grupului de inițiativă „Pro Silva România” de la Universitatea Transilvania din Brașov și USAMVB Timișoara, ing. Urdea Sorin, șeful Ocolului Silvic „Pădurile Șincii” și alți membri ai personalului acestui ocol, au vizitat rezervația naturală proprietate a comunității locale din Șinca Noua.
În urma acestor întâlniri, președintele Pro Silva Europa, dl. Eckart Senitza, a declarat următoarele: „Am fost foarte impresionați atât de exemplele de bună practică în ce privește silvicultura aproape de natură, cât și de minunatele păduri naturale, neatinse de tăieri, prezentate de silvicultorii români. Acestea sunt puncte de referință și laboratoare științifice din care ne putem inspira în munca noastră. Am întâlnit silvicultori pasionați și cercetători care reprezintă cu adevărat spiritul Pro Silva și care cercetează, aplică și promovează silvicultura bazată pe principiile naturii. Am învățat și mai mult aici despre atât de necesarele funcțiuni multiple ale pădurii pe care managementul lor activ trebuie să le furnizeze economiei și societății românești. În consecință, îi încurajăm pe toți silvicultorii români să implementeze tipul de silvicultură aproape de natură. Implementarea cu succes a acestui tip de silvicultură se poate face doar cu pasiune de către silvicultori care trebuie să își folosească toată priceperea astfel ca să găsească cele mai bune soluții pentru fiecare tip de stațiune, tip de pădure și în concordanță cu evoluția socio-economică și istorică locală. De aceea, încurajăm factorii de decizie să aibă încredere și să permită ca silvicultorii să poată lua cu responsabilitate maximă decizii individuale pentru aplicarea celui mai bun tip de tratament silvicultural în fiecare situație concretă din teren“.
„Am întâlnit în România colegi silvicultori bine pregătiți profesional și pasionați, care sprijină aceste principii aproape de natură și dorim să le furnizăm un sprijin adecvat, astfel încât Pro Silva România să fie punctul de plecare pentru recunoașterea și implementarea cu succes a principiilor Pro Silva în România, pentru o silvicultură a viitorului…”, au declarat membrii Pro Silva Europa, prin președintele Eckart Senitza, într-o declarație adoptată la sfârșitul vizitei lor în România.