În această săptămână, o delegație a Ministerului pentru Justiție, Afaceri Europene și Protecția Consumatorului din landul Brandenburg a vizitat regiunea Centru.
În programul oaspeților germani a fost inclusă și o vizită la Sibiu, unde delegația condusă de Anne Quart, secretar de stat în cadrul ministerului din Brandenburg, s-a întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Județean, Wiegand Fleischer. Totodată, în oraș a fost organizată o întâlnire cu comunitatea germană, reuniune condusă de Martin Bottesch și Wiegand Fleischer, după care a avut loc o întrevedere cu Judith Urban, consulul Germaniei.
Impresionată de Sibiu
„Trebuie să recunosc faptul că despre această regiune nu știam prea multe lucruri, citind doar rapoartele de lucru și punctele de vedere oficiale asupra derulării unor evenimente și asupra rezultatelor unor proiecte. În schimb, în aceste zile am vizitat locuri și m-am întâlnit cu oameni deosebiți, care mi-au arătat o altă față despre România, despre Regiunea Centru. Și ceea ce am văzut m-a surprins plăcut, deoarece am văzut că aici se dorește dezvoltare, se dorește progres se lucrează și, mai ales, este multă înțelegere și toleranță. Am vorbit cu români, cu maghiari, cu germani și toți mi-au prezentat proiecte și rezultate, dar și oportunitățile de viitor, care înglobează câte puțin din viziunea fiecăruia”, a declarat, înainte de plecarea spre Germania, Anne Quart.
Un nou acord de colaborare
Pornind de la interesul comun al Ministerului pentru Justiție, Afaceri Europene și Protectia Consumatorului din landul Brandenburg și al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru privind dezvoltarea continuă a colaborării bilaterale și pentru extinderea pe termen lung a schimbului de experiente, delegația acestui minister din Germania s-a aflat timp de trei zile în Regiunea Centru, pentru a discuta cu oficialitățile române despre stadiul actual și rezultatele parteneriatului dintre cele două regiuni, dar și despre posibilitățile de extindere a cooperării. În cadrul acestei vizite a avut loc semnarea unui nou acord de cooperare. Teme cum ar fi valorificarea energiilor regenerabile, formarea profesională continuă, inclusiv a unor muncitori români în Germania, schimburile de experiență, cooperarea Centrelor Europe Direct, asigurarea transferului tehnologic, dar și promovarea economică reciprocă sunt viitoarele direcții de cooperare între cele două regiuni europene, conform documentului.