Concertul de joi, 10 martie 2016, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu prilejuieşte întâlnirea publicului sibian cu violonistul Remus Azoiţei şi dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi. Alături de ei, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va interpreta compoziţii semnate de Johannes Brahms şi Ludwig van Beethoven. Toate biletele pentru acest eveniment au fost epuizate. Concertul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.
Numit de către revista britanică The Strad ca „un virtuoz incurabil cu suflet si tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul natal, Galaţi. După ce, în 1995, a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovschi, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman. De-a lungul timpului a beneficiat şi de îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean. Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase, precum Carnegie Hall in New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând, de asemeni, în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg, Santander ş.a. A colaborat cu artişti renumiţi, printre care Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel, sau cu cvartetul de coarde Voces, fiind, de asemenea, solist al unor ansambluri de prestigiu, precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique, sau Orchestre Philarmonique de Radio France. În 2005, el a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, concert preluat de către 19 posturi de radio şi televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo. Remus Azoiţei a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania. În 2009, a susţinut un turneu de 15 concerte în Europa şi SUA (Washington DC şi New York), alături de pianistul Eduard Stan. În 2014, a realizat un alt CD pentru Chandos, alături de grupul Schubert Ensemble, disc elogiat îndelung în presa internaţională. În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei. În 2007, a pus bazele Societăţii „Enescu” din Londra, fiind şi directorul artistic al acesteia. În 2005, a fost decorat de către Preşedintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural, iar în mai 2013, Regele României, Mihai, l-a numit Ofiţer al Ordinului Coroana României.
Cetăţean de onoare
Ilarion Ionescu-Galaţi este cetăţean de onoare al oraşelor Ploieşti, Târgu Mureş, Braşov, Membru de Onoare al Academiei Suzuki Japonia, fiind distins cu Diploma de Onoare a Ministerului Culturii Turcia (1992), Marele Premiu al Criticii Muzicale Române (2002) şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2004). Activitatea dirijorală, începută în paralel cu activitatea solistică – cu Emanuel Elenescu şi Mircea Basarab – a fost perfecţionată la École Normale Superieure de Musique, Paris (1965-1968), cu Charles Munch şi Pierre Dervaux şi în America, la New York cu Leopold Stokowski şi la Philadelphia cu Eugene Ormandy (1970). Din 1968 devine prim dirijor al Filarmonicii din Braşov, fiind invitat permanent în stagiunile orchestrelor din Suedia, Elveţia, Olanda, Luxemburg, Germania, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Lituania, Grecia, Turcia, Japonia, Filipine, Singapore, Statele Unite ale Americii, Mexic, în prestigioase săli precum Santori Hall –Tokyo, Bunka Kaikan – Tokyo, Hibia – Tokyo, Victoria Hall – Geneva, Megaron Hall – Atena şi Megaron Hall – Salonic, Miami Symphony Festival Hall – Fort Lauderdale, Salzburg Festival Hall, Wiener Grosse Konzert Saal etc. A colaborat cu solişti de prestigiu ca Lazar Berman, Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Daniil Safran, Igor Oistrah, Fazil Say, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Ruggiero Ricci, Rudolf Kehrer, Felicia Filip, Ştefan Ruha, Dan Grigore, Viktor Tretiakov, Viktor Pikaisen, Mihaela Martin, Mihaela Ursuleasa, Silvia Marcovici, Lola Bobescu ş.a. A înregistrat pentru case de discuri (Phillips, Electrecord, Sippario) sau pentru Radio (Radio Madrid, Radio Istanbul, Radio Stockholm) ş.a. A fost director şi dirijor permanent al orchestrelor filarmonice din Istanbul şi Ankara.