Violonista Kristie Su concertează pentru prima dată la Sibiu

Din Belgia, vine la Sibiu cel mai tânăr concertmaestru din Europa, violonista Kristie Su, într-un nou concert din stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends”.

Tânăra artistă va interpreta, alături de pianista Monica Florescu și de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, lucrări compuse de Erwin Schulhoff și de Ludwig van Beethoven. Concertul are loc duminică, 23 februarie, ora 17.00, la Sala Oglinzilor de la Forumul German Sibiu (str. General Magheru 1-3), iar intrarea este liberă.

De ce Schulhoff?

„Am ales Schulhoff pentru acest concert, fiindcă a fost un compozitor extraordinar și, din păcate, puțin interpretat. Compozițiile lui, în special sonata din acest concert conține straturi compoziționale inspirate de romantism, dadaism și jazz. Modul în care încorporează tehnicile contemporane în structurile și armoniile tradiționale face din această sonată o lucrare de virtuozitate atât pentru vioară, cât și pentru pian”, a mărturisit Kristie Su.

În program sunt Erwin Schulhoff – Sonata pentru vioară și pian nr. 2 și Ludwig van Beethoven – Trio cu pian op. 70, nr.1 „Fantoma”. Seara este completată cu momente muzicale pentru trombon și pian de Carl Maria von Weber „Romanza appassionata” și de Alexandre Guilmant „Morceau Symphonique” oferite de trombonistul Ioan Palagniuc, solist al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Copilul minune

Kristie Su, născută în 1995, este la prima sa vizită în România. A început studiul viorii cu tatăl său, profesorul Elmer Su, la vârsta de 3 ani. De la 5 ani, își continuă pregătirea cu profesorul de vioară și violă Vesna Gruppman, iar ulterior cu Igor Gruppman, concertmaestrul Orchestrei Filarmonicii Rotterdam. Concertează ca solistă încă de la o vârstă fragedă. În 2010, ocupă locul IV în cadrul Concursului Internațional Stradivarius din Salt Lake City, Utah.

Este cea mai tânără concurentă admisă la concursul internațional de vioară Carl Nielsen din 2012, unde a obținut un premiu special. Începând din 2007, are o serie de apariții solo alături de numeroase orchestre din toată lumea.

Stagiunea „Florescu – Fernandez and Friends”

Pasiunea pentru muzică stă la baza stagiunii „Florescu – Fernandez & Friends”, un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte „full house” în fiecare lună. Stagiunea a început în 2015 la inițiativa violoncelistului de origine cubaneză Makcim Fernandez Samodaiev și a pianistei Monica Florescu, stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Pentru că Sibiul se bucură de un public cunoscător și avid de muzică clasică, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici și alții. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiindintrodusă de scurte explicații și repere istorice. Din ianuarie 2020, stagiunea cameral „Florescu – Fernandez & Friends” ajunge inclusiv la București.

MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV | violoncelist: „Ne dorim ca Sibiul să devină un centru de referință pentru muzica de cameră din România și nu numai. Împreună cu soția mea, am dorit să fim o parte din acest fenomen și am inițiat propria stagiune de concerte, la care publicul umple Sala Oglinzilor din cadrul Forumului German în fiecare lună. Muzica de cameră permite o mai mare apropiere de public și un dialog mai intim cu acesta, iar asta se întâmplă și la concertele noastre, caracterizate de o atmosferă caldă și la care invităm muzicieni pasionați din România.”

Acest proiect este realizat cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, în parteneriat cu Forumul German Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura