Vineri seara, ferestre dechise către cunoaștere în „Noaptea cercetătorilor”

Noaptea Cercetătorilor este momentul în care laboratoarele și centrele de cercetare își deschid porțile la propriu, pentru a îi primi într-un mediu prietenos și într-o manieră non-formală pe toți pasionații de știință și cercetare.

Foto: ULBS

 

Și la ediția din acest an, a XI-a, prin eforturile a peste 200 de cadre didactice și a unui număr impresionant de voluntari, se vor organiza experimente, ateliere de pictură și muzică, prezentări ale orașelor viitorului și soluții pentru punerea în valoare a energiilor regenerabile.

Nu vor lipsi din program lansările de carte, conferințele pe teme culturale și științifice, atelierele de traduceri și studioul de jurnalism, deschis tuturor. În fiecare spațiu pus la dispoziția publicului, un domeniu științific își va dezvălui tainele, fie că este vorba despre lumea dreptului, a științelor economice, teologiei, artei culinare inovative sau a roboților industriali.

Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor este organizată de Universitatea „Lucian Blaga” în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre, Biblioteca Județeană ASTRA, Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Educației Naționale.

Proiectul este înscris și finanțat în cadrul Programului – Agenda pentru cultură și dezvoltarea comunității a Consiliului Județean Sibiu și contribuie la creșterea implicării tinerilor în viața culturală a comunității și la promovarea imaginii Sibiului la nivel național și internațional.

De asemenea, s-au alăturat cu evenimente culturale care vor fi desfășurate în județ, Primăria Păuca, Parohiile ortodoxe Hamba și Agnita II. Companii din mediul industrial vor fi prezente cu standuri de prezentare a rezultatelor cercetării, iar din mediul preuniversitar vor fi găzduite proiecte derulate de liceele sibiene cu institute de cercetare din spațiul european.

Noaptea Cercetătorilor este cea mai mare manifestare de știință destinată publicului larg din România, care evidențiază importanța angajamentului public față de educație și cercetare.

Ce se va întâmpla

Foto: Arhivă

În toate facultățile Universității Lucian Blaga vor fi organizate, începând cu orele 18.00 ateliere de prezentare și de cercetare, demonstrații practice la care sunt așteptați să participe toți cei pasionați de știință și dornici să intre cât mai adânc în tainele științei.

Foto. Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu

Academia Forțelor Terestre va prezenta în cadrul Nopții Cercetătorilor ultimele tehnologii de tehnică militară, roboți de ultimă generație folosiți în câmpurile tactice, echipamente de intervenție și multe altele pe care cei care vor trece pragul Academiei le vor putea vedea și studia îndeaproape.

Biblioteca Universității „Lucian Blaga se alătură și ea Nopții Cercetătorilor printr-o serie de ateliere menite să stimuleze creativitatea tinerilor și să le deschidă noi orizonturi. Printre atelierele ce se vor desfășura aici se pot aminti cele de reciclare creativă, cele de scriere de mână într-o eră a computerelor, sau atelierul de „mind hub” care include diferite jocuri de logică, șah, puzzle-uri de lemn și cuburi Rubik, foarte atrăgătoare și educative pentru participanți de toate vârstele.

Foto: Arhivă

Tot la Biblioteca Universității Lucian Blaga, sub numele „Cărți citite și vise împlinite” va fi amenajat un stand special unde  cei interesați vor putea descoperi  o serie de cărți care îi vor sprijini să exploreze minunata lume a științei. Aici doritorii vor putea să își aleagă gratuit cartea care le place și care îi va ajuta să înțeleagă mai bine domeniul care îi pasionează.

Din peisajul Nopții Muzeelor nu putea lipsi Biblioteca ASTRA. Cei ce vor alege vineri să viziteze biblioteca emblematică a Sibiului vor avea parte de ateliere dedicate în special copiilor cum ar fi „Eco-Art”, atelier creativ cu materiale reciclabile, „lumea 3D” la care participanții vor face cunoștință cu imprimanta 3D și vor putea realiza mici obiecte cu ajutorul ei, sau vor putea vizita expoziția având ca temă magnetismul și alte legi ale atracției universale.

Foto: Arhivă

Așadar iată câteva motive pentru a nu sta acasă în seara de vineri când ofertele „Nopții Cercetăorilor” vor fi dintre cele mai diverse.

Autor: Cezar Budescu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*