Viiturile aduc înapoi ceea ce aruncăm la întâmplare – mâncare, mobilă şi mult plastic

Viiturile ne aduc înapoi tot ceeea ce aruncăm la întâmplare! Mâncare, mobilă şi mult plastic! Avem printre cele mai murdare ape din Europa. Şi pare că nu ne învăţăm lecţia. Președintele Ungariei a cerut Ucrainei și României să oprească poluarea râurilor Tisa și Someș.

Pet-uri, mobilă, reziduri, mâncare. În fiecare zi, în apele din România ajung 4.2 tone de deşeuri. Într-un an – 1.500 de tone. Practic, gunoiul pe care-l aruncăm ar putea umple mai bine de jumătate din Casa Poporului.

Râul Dâmboviţa nu face excepţie. În Bucureşti, gunoiul pluteşte pe apă. Angajaţii Apelor Române au început curăţenia, dar misiunea e grea şi de lungă durată, scrie Antena 1.

Doar că, în acelaşi timp, pe malul celălalt, cinci oameni spălau covoare în râu. Şi nu sunt singurii. În urma ploilor abundente şi a inundaţiilor, debitul apelor a crescut. Gunoiul de pe maluri a ajuns în toată reţeaua hidrografică a ţării.

Teoretic, cei care aruncă gunoiul la întâmplare pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 15.000 şi 40.000 de lei. Doar că, rar sunt prinşi făptaşii. Mai des sunt taxaţi cei care administrează apele. Peste 8.500 de operatori au primit sancţiuni în valoare de 3,5 milioane de lei.

Reprezentanţii ONG-urilor atrag atenţia asupra faptului că, cel mai des, în apele României se aruncă plastic. Iar plasticul se întoarce la noi. Este, practic, un circuit închis pe care prea puţini îl conştientizează.

Andrei Cosuleanu, reprezentantul unui ONG de mediu: România nu se află într-o statistică foarte bună cu microplasticul, ceea ce ne afectează foarte mult pe fiecare dintre noi, pentru că ajungem să înghiţim acest microplastic. Microplasticul înseamnă o bucata foarte mica din plastic pe care am lăsat-o astăzi pe plajă sau în spatele casei. Lucrul acesta face ca Marea Neagră sa fie una dintre cele mai poluate mări din Europa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura