Viena va bloca în continuare aderarea României la Spațiul Schengen. Accesul țării noastre este condiționat de reducerea numărului de solicitanți de azil în Austria.
Foto: Arhiva Mesagerul de Sibiu
Austria îşi va menţine veto-ul faţă de aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen până când va observa o „scădere susţinută” a numărului solicitanţilor de azil, a declarat ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg într-un interviu preluat joi de Politico și citat de agerpres.ro
Recent, în cadrul vizitei sale din România, ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a declarat că nu poate oferi o dată exactă pentru intrarea României în Spațiul Schengen, chiar dacă omologul său român, Lucian Bode, a apreciat vizita drept un semn al „dezghețării” relațiilor româno-austriece.
Acum, menținerea veto-ului de către Austria în cazul României a fost confirmată și de ministrul austriac de Externe.
„Ceea ce este important pentru noi, ca să fiu cât se poate de sincer, este ca numărul (migranţilor) să coboare şi să fie o scădere susţinută”, a precizat ministrul Schallenberg,
El a descris veto-ul austriac drept un „semnal de avertizare” către Bruxelles, care „trebuie să înţeleagă că, atunci când avem peste 100.000 de cereri de azil în 12 luni, este dificil pentru noi, Austria, să lăsăm pur şi simplu acest sistem disfuncţional să meargă mai departe”, a explicat ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg.
Şeful diplomaţiei austriece a refuzat să dea un orizont de timp pentru o ridicare a acestui veto, dar a apreciat că, în condiţiile în care sosirile migranţilor ilegali continuă să crească, ieşirea din acest impas nu se întrevede pe termen scurt.
Acesta a adăugat că este nevoie de mai multe progrese pentru consolidarea granițelor și eficientizarea sistemului.
„Ca ţară situată în inima Europei, Austria este o mare beneficiară a spaţiului Schengen şi dorim ca el să funcţioneze”, a subliniat ministrul austriac.
Aflat la București, ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a declarat că anul trecut Viena a înregistrat peste 110.000 de solicitanți de azil.
Austria este singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.