VIDEO: România, pe locul 1 în UE la mortalitatea asociată cu virusul HPV. Sfaturi pentru prevenția cancerului

România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin, una dintre bolile asociate cu virusul HPV. Un medic clujean explică de ce este important să vorbim despre această boală și ce putem face pentru a preveni infectarea cu virusul HPV.

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană când vorbim despre mortalitatea asociată cu cancerul de col uterin – virusul HPV.

Situația a devenit îngrijorătoare, având în vedere că în prezent țara noastră are o incidență a cazurilor de cancer de col uterin de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar mortalitatea este de peste 4 ori mai mare.

Dr. Paul Oargă, medic rezident la ATI în Cluj-Napoca, a explicat ce înseamnă acest virus, cum putem preveni bolile asociate cu acesta și de ce este important să luăm măsuri, în special în România, scrie Monitorul de Cluj.

În acest sens, medicul a realizat un videoclip în care, la început, s-a vaccinat singur împotriva acestui virus.

 

De ce este important să vorbim despre HPV?

 

În primul rând, medicul clujean a explicat de ce este important să oferim atenție acestui virus: el produce cancer de col uterin la femei și cancer penian la bărbați. Totodată, acest virus poate să producă și negi genitali.

„De ce e important? El produce la femei cancerul de col uterin, la bărbați cancerul penian – în proporție de 60% din cancerele de penis sunt asociate cu acest virus. Pe lângă aceste chestiuni foarte grave, el mai produce negi genitali, care sunt niște formațiuni urâte de care scapi foarte greu. Sunt benigne, adică nu duc la cancer, dar sunt inestetice, se tratează foarte greu (trebuie să faci tot felul de tratamente la dermatolog, unele dureroase, altele mai puțin).(…)

E foarte important pentru că poți să previ toate lucrurile acestea prin vaccin, iar virusul are peste 200 de variante (tulpini)”, a spus dr. Paul Oargă.

Cum te poți infecta cu virusul HPV?

Virusul HPV se transmite cel mai ușor în urma contactului sexual, dar acesta nu este singurul mod de infectare. Virusul poate să fie transmis și prin contact intim („piele pe piele”) sau prin cavitatea orală (gură), explică dr. Paul Oargă:

Cele mai multe infecții au loc în urma contactului sexual neprotejat, dar se descriu cazuri în care prin contact intim, adică «piele pe piele», se poate transmite, ori prin cavitatea orală (pe la nivelul gurii). Acestea sunt modalitățile în care ne putem infecta. Virusul pătrunde la nivelul pielii prin niște fisuri foarte mici, intră în celulă și «își face de cap» cu celula, pentru că o parte din ADN-ul lui îl introduce în ADN-ul celular și celula începe să facă proteine ca să facă noi virusuri. Celula nu își dă seama de acest lucru, ci doar copiază ADN-ul care i-a fost inserat. Pe o perioadă mai lungă de timp pot să apară tot felul de probleme în replicarea ADN-ului și o multiplicare haotică a celulei duce apoi la apariția cancerului.

În termeni foarte simpli, virusul rămâne la locul infecției. El nu ajunge în tot corpul, ci la nivelul pielii, la nivelul organelor genitale cel mai des se localizează.”

Soluția – vaccinul anti-HPV

Însă, din fericire există o modalitate de a preveni aceste probleme de sănătate, anume vaccinul anti-HPV. Vaccinul care este disponibil și la noi în țară și este gratuit pentru fetele de 11 – 18 ani (perioada de vârstă în care este recomandată vaccinarea). Totodată, vaccinul protejează împotriva a 9 tulpini asociate cu cancerul de col uterin, cancerul penian și negii genitali.

Medicii recomandă ca vaccinul să fie administrat înaintea începerii vieții sexuale, din acest motiv este administrat de la vârste mai „fragede”.

Care e soluția la toate aceste probleme? Vaccinul anti-HPV, care acoperă împotriva a 9 tulpini care sunt asociate cu cancerul de col uterin, penian și negii genitali. Deci te scapă de problemele acestea.  Dacă vaccinarea se face în fereastra optimă poți să ajungi la o eficacitate de 100% împotriva tuturor acestor probleme pe care le-am menționat. Când trebuie administrat acest vaccin? Înaintea debutului vieții sexuale, pentru că vrei ca persoana să fie HPV naivă, adică să nu aibă HPV în corp înainte de vaccinare. Asta este situația ideală. Chiar dacă nu ne regăsim tot timpul în situația ideală, în România vaccinarea se face pentru fetițele între 11 și 18 ani. Se face gratuit de către medicul de familie. Tot ce trebuie să faci este să mergi la medic și să-i ceri acest vaccin.

Prin DSP și apoi Ministerul Sănătății o să ți se aducă doza pentru a vaccina fetița de 11-18 ani. În alte state au început vaccinările și la băieți, pentru că și ei pot să fie afectați și, mai ales, pot să fie purtători. De ce facem vaccinul la copii? Trebuie să fie înaintea debutului vieții sexuale.

Vaccinarea este recomandată până la vârsta de 26 de ani, dar se poate extinde până la vârsta de 45 de ani pentru femei pentru că se consideră că ar putea împiedica anumite tulpini pe care poate nu le-ai luat încă”, a explicat Oargă.

De asemenea, Oargă spune că este important ca după vârsta de 21 de ani fiecare femeie să efectueze un test HPV sau Babes Papanicolau pentru a lua măsuri înainte să apară cancerul:

„Vaccinată sau nu, după vârsta de 21 (unii spun 25 de ani) este recomandat să îți faci un test HPV sau Babes Papanicolau periodic. Aceste teste văd dacă există virusul acesta la nivelul organelor genitale sau dacă există modificări celulare, pentru a lua măsuri înainte să apară cancerul, înainte să ajungă în tot organismul și să se producă decesul – 6 femei în fiecare zi în România”, a spus dr. Paul Oargă.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura