Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost lovită de armată rusă și ar fi putut exploda în orice moment.
Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters, citați de Monitorul de Cluj.
Bombardamentele rușilor au lovit ținta în jurul orei 2 noaptea, dar pompierii au putut să intervină abia după două ore, deoarece Rusia a continuat să atace zona respectivă.
„În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporizhia, a izbucnit un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrei Touz într-un videoclip postat pe contul Telegram al centralei.
„Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opreşte-te!”, a continuat acesta într-un alt videoclip.
Ulterior, pompierii au ajuns la locul incendiului și au reușit să oprească un adevărat dezastru.
Conducerea centralei spune că momentan a treia unitate de putere a fost oprită la uzină și doar a patra unitate funcționează. Condițiile de siguranță la radiații și incendiu la centrala nucleară sunt în limite normale.
Centrala, cea mai mare din Europa, este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.
Dezastrul de la Cernobil
În urmă cu mai bine de 25 de ani, Ucraina a fost lovită de cel mai mare dezastru ecologic din istorie.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.” În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului e demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă. Măsurile de siguranță sunt ignorate, iar uraniul din reactor se supraîncălzește și se topește prin bariera protectoare.