Arheologii Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” și din cadrul Biroului Situri Arheologice al CNAIR au mers în teren pentru a verifica dacă informațiile documentate și semnalate de Comisia LIMES cu privire la prezența unor vestigii romane pe secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu-Pitești ar putea determina întârzieri în realizarea proiectului de infrastructura rutieră.
„Este vorba de urme săpate în stâncă și care ar fi fost folosite pentru drumul roman și o peșteră antropică de mici dimensiuni. Urmele semnalate nu au fost identificate la faza Studiului de fezabilitate, deoarece ampriza autostrăzii se află în partea superioară a versantului. Castrul roman de la Racovița, cel mai apropiat monument istoric de traseul autostrăzii, va fi afectat doar vizual de obiectivul de infrastructură rutieră deoarece în această zonă se va realiza un viaduct a cărui lungime a fost prelungită tocmai pentru a nu impacta structura castrului. De asemenea, pilele viaductului se vor realiza prin fundare indirecta astfel încât vibrațiile să nu afecteze zidurile rămase în elevație”, potrivit CNAIR.
Era o fază în care nu erau excluse surprizele, deoarece zona străbătută de Lotul 2 al A1 Autostrada Sibiu – Pitești este plină de vestigii romane și medievale.