Video. Atenție la reclamele de pe Internet! Imaginea ROMGAZ și a Digi 24 folosite de infractorii cibernetici

Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra folosirii de către infractori a imaginii unor firme românești importante în scopul obținerii accesului la datele utilizatorilor.

Astfel, o campanie frauduloasă a fost lansată cu ajutorul unei pagini de Facebook pe care au fost programate nu mai puțin de 9 reclame false. Acestea îndeamnă utilizatorii să dea click pe un link care redirecționează către un articol fals ce folosește imaginea Digi24 și trimite utilizatorii să introducă date sensibile pe pagini de phishing, sub pretextul unor investiții cu profit uriaș în termen foarte scurt.

„Pagini de Facebook compromise de atacatori sunt în continuare utilizate în propagarea de postări sponsorizate, care promovează tentative de fraudă cu investiții false. În multe cazuri, infractorii cibernetici se folosesc de imaginea ROMGAZ pentru a oferi un nivel de încredere ‘ofertei’.

RAPORTAȚI astfel de reclame pentru FRAUDĂ (SCAM) către rețeaua socială!

În clipul de mai jos aveți un exemplu de campanie frauduloasă lansată cu ajutorul unei pagini de Facebook pe care au fost deja programate 9 reclame. Acestea îndeamnă utilizatorii să dea click pe un link care redirecționează către un articol fals ce folosește imaginea Digi24 și trimite utilizatorii să introducă date sensibile pe pagini de phishing, sub pretextul unor investiții cu profit uriaș în termen foarte scurt.

Atacatorii vor astfel să convingă potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt. De obicei, pentru a fi mai convingători, infractorii din online se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație, instituții de presă ori a unor persoane publice cu notorietate în România.

Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online

Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire

Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană

Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.

Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911). Echipa Directoratului va analiza și va face demersurile necesare suspendării activității site-urilor frauduloase” au transmis reprezentanții DNSC.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura