Două egrete albe mari pot fi văzute, de mai bine de o săptămână, în mijlocul orașului, pe râul Cibin. Probabil mânate de foame și aflate în căutarea unui habitat prielnic unde să treacă peste iarnă, măiestuoasele păsări par să ignore aglomerația din oraș și pescuiesc toată ziua pe Cibin, în zona cartierului Terezian-Libertatea. Conviețuiesc foare bine cu vecinele rațe, destul de gălăgioase, dar se feresc de oamenii care deseori se plimbă pe malurile Cibinului.
Specialiștii biologi spun că aceste păsări au nevoie de apă curgătoare ca să prindă peștele cu care se hrănesc. În mod normal, egretele trăiesc mai spre sud, în Delta Dunării, rar în inima țării. Însă o posibilă explicație a specialiștilor este că exemplarele de pe Cibin au ajuns mai demult în zonă, le-a prins iarna aici dar, datorită faptului că au găsit un climat prielnic, respectiv apă curgătoare și hrană, nu au mai plecat. Prezența egretelor în Sibiu nu este un fenomen nemaiîntâlnit, însă pentru sibieni este cu siguranță un eveniment să întâlnească, în toiul iernii, la doi pași de casă, aceste apariții rare.
Populaţia din România de egrete mari (din care mare parte se află în Delta Dunării) a fost estimată la 210-370 de perechi cuibăritoare. Iernează pe teritoriul țării noastre între 1.000 și 3.000 de exemplare. Egreta mare este o specie parţial migratoare, juvenilii părăsind zonele de cuibărit încă din iulie. Migrează în lunile de toamnă spre sudul Europei, însă în iernile blânde unele exemplare pot să rămână în zonele de cuibărit. Revine în zonele de cuibărit de la sfârșitul lunii februarie. De asemenea, egreta mare este o specie caracteristică zonelor umede cu pâlcuri de sălcii.