Necunoaşterea, indiferenţa şi uneori acordarea, fără măsură, a credibilităţii unor persoane rău intenţionate ne pune în postura de victimă, devenind astfel, vulnerabili în faţa unor persoane sau situaţii care, la prima vedere, par să fie de bună credinţă, în final dovedindu-ne că încrederea acordată cu atâta uşurinţă ne-a fost înşelată.
Cazul unei femei vârstnice din municipiul Sibiu reprezintă doar una dintre acele situaţii care demonstrează faptul că necunoaşterea celor mai elementare reguli privind siguranţa locuinţei dar şi cea personală, ne duc în postura de victime ale celor care profită abil de superficialitatea cu care cetăţenii tratează situaţiile cu care se confruntă.
Femeia, în vârstă de 86 de ani, aflată singură în apartament, a permis accesul în locuinţa sa, a doi bărbaţi care au pretins că au venit pentru a desfunda canalul. Cei doi bărbaţi împreună cu femeia au intrat în baia apartamentului, unde bărbaţii au simulat un serviciu pentru desfundarea canalului, timp în care unul dintre aceştia i-a cerut suma de 290 de lei. Cu toate că femeia susţinea faptul că nu deţine această sumă, împreună cu cei doi au intrat în sufragerie, de unde aceasta a pus pe masă o geantă din care a scos o bancnotă de 50 de lei, pe care i-a înmânat-o unuia dintre bărbaţi care, sub pretextul că îi aduce restul s-a îndreptat către ieşirea din apartament. Geanta lăsată în mod neglijent pe masă a fost mai mult decât o invitaţie pentru cei doi infractori care au acţionat individual, unul dintre aceştia pretinzând că se întoarce cu restul banilor, iar celălalt reţinând-o pe femeie în baie sub pretextul de a muta o lădiţă. În tot acest timp, doar zgomotul cauzat de fuga bărbatului cu restul banilor care se aflau în poşetă, însumând 400 de lei, a alertat-o pe femeie care a constatat mult prea târziu lipsa acestora.
Nenumăratele exemple de situaţii similare ne arată faptul că cea mai vulnerabilă categorie de persoane este cea a vârstnicilor, datorită faptului că aceştia nu percep gradul de periculozitate al unor situaţii în care pot fi implicaţi,
ca urmare a acceptării unor promisiuni, oferte sau servicii venite din partea unor persoane care îşi arogă calităţi false, fie de vânzători ambulanţi sau angajaţi ai unor firme prestatoare de servicii publice. Sub masca atribuirii acestor calităţi, infractorii reuşesc să pătrundă în locuinţele unor cetăţeni, având consimţământul acestora, sub pretextul de a efectua diverse reparaţii ale unor instalaţii de apă sau gaz, fie de a verifica contoarele amplasate în interior.
Poliţia vă recomandă să nu daţi crezare tuturor persoanelor care apar la uşa locuinţei dumneavoastră, cu diverse pretexte, şi sub nici o formă să nu le permiteţi accesul în interior decât după ce aţi verificat temeinic veridicitatea calităţii acestora precum şi a motivelor invocate.
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii