Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat ieri că în localitatea Sadu se va construi o instalaţie de spălare a lânii, pentru că judeţul Sibiu este centrul de colectare a lânii din România, numai în 2018 strângându-se aici aproape 9.000 de tone.
„La Sibiu este, practic, centrul de colectare a lânii în România. Din întreaga cantitate de lână care s-a adunat la nivelul ţării, trei sferturi este aici, în această zonă. Şi spun că aici, la Sadu, cu Casa de Comerţ, vom construi o instalaţie de spălat lână, în aşa fel încât să crească valoarea lânii, pentru a putea câştiga fermierul”, a declarat Daea.
Potrivit ministrului, „la Sibiu s-au colectat anul trecut în centrele acestea aproape 9.000 de tone de lână, ceea ce este o cantitate extraordinară”.
Programul „Roşia românească”, extins şi la alte legume
Întrebat dacă va extinde programul „Roşia românească” şi la alte legume, ministrul Daea a declarat: „Bună întrebare! Aşteptaţi până poimâine să vedeţi că vom extinde acest program şi vom preciza concret miercuri, cu ocazia Forumului de la Bucureşti, unde vă aşteptăm.”
Miercuri este Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.
Câteva mii de producători din România au beneficiat în acest an de bani în cadrul programului de sprijin pentru tomate, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.
Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate începând cu luna mai şi până în decembrie.
Pentru a primi ajutorul de minimis în valoare de 3.000 de euro/an, producătorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată. De asemenea, aceştia trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii.
Despăgubiri pentru culturile distruse
Tot de la Sibiu, Daea i-a transmis, prin intermediul presei, ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, că ar trebui să-i despăgubească urgent pe ţăranii cărora porcii mistreţi şi urşii le-au distrus culturile agricole.
„Fiecare dintre cei păgubiţi va primi compensaţii în funcţie de situaţia concretă”, a dat asigurări Petre Daea.
Întrebat când îşi vor primi ţăranii banii pentru despăgubiri, ministrul Agriculturii a răspuns: „Nu pot să spun acum eu, dar cu siguranţă cât mai repede cu putinţă, transmiţându-i urgenţa acestei problematici colegului meu Deneş”.
Şi în judeţul Sibiu există ţărani care au rămas fără recoltă după ce porcii mistreţi şi urşii le-au distrus tot ce aveau pe câmp.