Veronica Niculescu este nominalizată la Premiile Observator cultural, categoria Memorialistică pentru volumul „Pescărușul de la geam. Jurnalul unui cuib”, apărut la Editura Polirom.
Gala va avea loc marți seara la Teatrul Odeon din București.
Veronica Niculescu este cunoscută sibienilor din perioada în care a trăit în Sibiu și a lucrat la un ziar local, Monitorul de Sibiu. Între timp a publicat în mai multe reviste, devenind astfel cunoscută publicului de aici. De câțiva ani este stabilită la București.
Cum a ajuns Veronica Niculescu jurnalistă și scriitoare ?
Deși a terminat Facultatea de Construcții din București, după Revoluție a realizat că acest lucru nu este pentru ea. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Veronica Niculescu povestește cum a ajuns să scrie, devenind jurnalist.
„ Eu visam să lucrez într-o editură, dar cum? Aşa că m-am dus la ziar ca să scriu. În 1996 am dat concurs şi am fost angajată ca secretar de redacţie; eram redactor-şef în 2000, când am plecat din Piteşti – m-am căsătorit şi m-am mutat la Sibiu. Au urmat ani mulţi de lucru în presa culturală, am tot scris despre teatru, filme, cărţi şi festivalurile din Sibiul cultural care m-a hrănit ca o mamă. Tot atunci, imediat după 2000, am început să scriu literatură, să public. Apoi m-am mutat în Bucureşti, unde locuiesc şi acum. Tranziţia de la ziare la reviste şi cărţi s-a făcut firesc. Când am ajuns să fac cărţi, am simţit că am ajuns în sfârşit acasă, la mine. Jurnalismul a fost drumul meu ocolit spre literatură, cumva. Şi iată, „Pescăruşul de la geam“ e cartea unui jurnalist. E ceva ce m-a luat şi pe mine prin surprindere. Există mulţi scriitori care au scris la un moment dat o carte-tribut pentru meseria lor abandonată (nu voi da tocmai eu cel mai cunoscut exemplu, deşi îmi e la îndemână). Aşa văd şi eu „Pescăruşul de la geam“: un tribut adus meseriei pierdute. Pentru că meseria mea, cea practicată îndelung, îndrăgită şi abandonată, e cea de jurnalist.”