Miercuri, 2 februarie, la ora 14:00, la Muzeul de Artă Contemporană (sala nr. 1) va avea loc vernisajul expoziţiei Pretexte. O prospectivă a artistului Marius David.
Expoziția: Pretexte. O prospectivă
Artist: Marius David
Loc de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană (sala nr. 1)
Durata: 2.02.2022-28.02.2022
Curator: dr. Alexandru Sonoc
Vernisaj: Miercuri, 2 februarie 2022, ora 14:00
La vârsta retrospectivelor, pictorul Marius David propune prin această expoziție o nouă abordare, prospectivă, a lucrurilor mici, simple, care uneori își pot găsi locul și în naturi moarte, precum cele care l-au consacrat. Ea este rezultatul unor experimente care pornesc de la structuri compoziționale preferate în creațiile sale anterioare și de la trăirile pe care acestea i le-au prilejuit, dar și al unei întâmplări, asupra căreia pictorul a reflectat îndelung: contemplarea rezultatelor încercării sale de distrugere a unei opere nefinalizate, demult abandonate.
Aceasta l-a inspirat, revelându-i alte niveluri de înțelegere a realității. În noile sale lucrări nu mai este vorba de obiecte în sine. Adesea, ele și au o dinamică proprie, fiind reprezentate în poziții care, altfel, rareori ar corespunde stării normale de echilibru static. Greu recognoscibile, obiectele devin forme, care permit variate interpretări cu privire la natura lor originală și la semnificația lor simbolică, inducând astfel o incertitudine asupra realității. Treptat, realitatea se preschimbă în iluzie, căci formele, reinterpretate, par a fi provizorii și devin surse de energii sugerate prin culori vibrate și prin transparențe care fac nesigure noțiunile de lumină și umbră, relativizând, astfel, percepțiile optice ale mărimii, formei și culorii și convertindu-le în senzații energetice și termice.
Aceste senzații reprezintă, de fapt, sentimente, reacții, stări sufletești dintre cele mai diverse. Aprofundându-se treptat, reflecția privitorului îl îndepărtează, așadar, de realitate, pe măsură ce o distilează și relativizează, iar senzațiile, sentimentele, reacțiile care astfel iau naștere devin mesagerii unor idei și chiar idei însăşi.
Este vorba, deci, de un alt tip de comunicare, spirituală, direct prin idei, ca energii pure: sunt cele care iau naștere din reacțiile proprii la cele rezultate din reacțiile artistului.