Vecinătatea a renăscut la Săcădate

Într-o perioadă în care satul românesc și tradițiile sale sunt tot mai uitate în peisajul socio-cultural (poate cu excepția perioadei sărbătorilor), un grup de localnici din Săcădate își dedică priceperea și timpul liber pentru a readuce la viață, din punct de vedere cultural, istoric și turistic, satul în care s-au născut, au copilărit și în care unii dintre ei încă trăiesc zi de zi.

colaj (3)Tinerii cu inițiativă sunt hotărâți să refacă vremurile trecute ale satului, prezente acum doar în amintirile din copilărie sau în poveștile părinților și bunicilor. Ei mărturisesc că s-au săturat ca anii să treacă fără folos, iar patrimoniul emblematic să zacă în paragină, într-o localitate care se poate mândri cu o istorie respectabilă, oameni harnici, buni meșteșugari, obiceiuri interesante, produse tradiționale, dar și cu un potențial turistic important. Mai ales că vorbim despre un sat unde multiculturalitatea este prezentă la tot pasul, fie și doar prin arhitectura caselor. Din păcate, și Săcădate s-a confruntat în trecut cu exodul tinerilor, însă au mai rămas câțiva fii ai satului care vor să reînvie atmosfera de altadătă. Fie prin proiecte culturale, fie prin renovarea unor case tradiționale.

Vatra satului, redescoperită

Meritul inițiativei îi aparține Ancăi Groza, o fiică de-a satului. Împreună cu soțul ei și cu alți oameni de nădejde, a luat naștere Asociația „Vatra Satului – Săcădate“. Primii pași au fost preluarea fostei Cooperative din centrul satului, de la nr. 366, care se afla în proprietatea Primăriei Avrig, și derularea în paralel a unor proiecte culturale care să implice câți mai mulți locuitori ai satului. Asociaţia doreşte să reabiliteze acest imobil şi să amenajeze aici un spaţiu cu multiple funcții culturale.

Sediul asociației – prima provocare

Odată cu preluarea fostei Cooperative, au și apărut primele probleme, mai ales că reabilitarea construcției s-a dovedit foarte costisitoare. În ultimii ani, casa le servise drept adăpost ciurdarilor satului, așa că se afla într-o stare jalnică. Acoperișul era foarte deteriorat, iar apa se infiltra până la nivelul subsolului. Pereții, atât la interior, cât și la exterior aveau fisuri până la nivel de structură, ramele geamurilor și ușilor erau „coapte” și nu mai pot fi utilizate, iar sticla dispăruse de mult din ferestre. Instalația electrică, devenită nefuncțională, trebuie refăcută în totalitate. La exterior, tencuiala era căzută, iar crăpăturile, profunde. Proprietatea are nevoie și de un gard nou, iar grădina trebuie curățită de resturi (gunoaie). Însă, pe măsură ce lucrările au înaintat, imaginea dezolantă s-a schimbat radical, iar finalizarea lucrărilor, cel puțin la temelia clădirii, pare aproape. În continuare, orice ajutor este binevenit, iar inițiatorii asociației depun toate eforturile pentru obținerea materialelor necesare.

Pentru dezvoltare durabilă

Asociația dorește să reabiliteze complet acest imobil și să amenajeze aici un mic muzeu al satului, un atelier meșteșugăresc, punct de informare și promovare a tradițiilor și obiceiurilor locale, punct turistic. „De asemenea, încercăm să păstrăm puținii copaci care mai există în grădină și, bineînțeles, să-i curățăm de crengile uscate, să plantăm alții noi, acolo unde ne permite spațiul. Se dorește refacerea modelelor arhitecturale existente deja pe fațada clădirii prin metode tradiționale“, a precizat Anca Groza. Scopul final este dezvoltarea patrimoniului local în context transilvănean și crearea unui cadru propice dezvoltării locale sustenabile. Pentru a realiza aceste lucruri, voluntarii asociației au creionat și un plan de bătaie cu pași concreți, între care: susținere proiectelor de dezvoltare rurală, conștientizarea sătenilor cu privire la valorile tradiționale, a patrimoniului rural și creșterea gradului de implicare în comunitate, în special a tinerilor. Un alt obiectiv se referă la renașterea meșteșugurilor tradiționale, în paralel cu promovarea turismului și a agroturismului în zonă.

Voluntari pentru Săcădate

colaj (2)/Toate planurile actuale și viitoare ale asociației nu pot fi posibile fără aportul important al membrilor asociației și cel al sătenilor. Fiecare a contribuit pe măsura puterii și a timpului disponibil, astfel că proiectele încep să prindă contur. Astfel, voluntarii au reușit să refacă sediul asociației, au reabilitat Monumentul Eroilor din centrul satului, au reconstruit crucea de la ieșirea spre Glâmboaca, realizată în 1838, și s-a luptat alături de ceilalți săteni pentru demararea unor investiții în infrastructură, legate de drumul județean care străbate satul. Totodată, împreună cu elevii și cadrele didactice de la școala din Săcădate au demarat o amplă acțiune de igienizare a ulițelor satului în luna decembrie, de Ziua Internațională a Voluntariatului, iar cu sprijinul parohului ortodox au fost organizate mai multe acțiuni culturale.

Momente importante din viața asociației

În septembrie, asociația a obținut acordul Consiliului Local Avrig pentru folosința gratuită a imobilului fostei Cooperative, pe durata existenței clădirii. La scurt timp, casa a fost eliberată și curățată de resturile și gunoaiele adunate de-a lungul anilor. Luna trecută, voluntarii au reușit să refacă tot acoperișul cu lați, căpriori și țigle noi, pentru a opri degradarea construcției. Reparațiile au fost posibile din donațiile strânse în perioada septembrie-octombrie, primite de la oameni din sat, însă mai ales de la cei plecați, dar cu sufletul tot „acasă”. Cu prilejul Zilei Internaționale a Voluntariatului, pe 5 decembrie, s-a desfășurat o acțiune de strângere a gunoaielor de pe ulițele satului. Aceasta a fost prima acțiune desfășurată în baza parteneriatului încheiat cu Școala Generală din Săcădate. Tot în luna decembrie, voluntarii au distribuit pliante, cu scopul de a-i informa mai bine pe localnici despre scopul și obiectivele asociației. „Vatra Satului – Săcădate“ are un parteneriat și cu Parohia Ortodoxă din localitate, iar acesta s-a concretizat pentru prima oară pe 13 decembrie, când un grup de colindători de la Facultatea de Teologie din Sibiu a susținut un concert de colinde la biserica din Săcădate. Următoarea acțiune care se va desfășura va avea loc în cea de-a doua zi de Crăciun: un grup de copii din Săcădate va interpreta „Irozii“, unul dintre obiceiurile specifice sărbătorii Nașterii Domnului. Apoi, anul viitor, în colaborare cu școala se vor

desfășura activități de 1 Martie, 8 Martie, Paști și 1 Iunie.

Anca si Lucian GrozaAnca GROZA | fondator

„Asociaţia «Vatra Satului – Săcădate» îşi propune conştientizarea sătenilor cu privire la valorile tradiţionale, a patrimoniului arhitectural, a tradiţiilor şi meşteşugurilor din zonă, precum şi de a identifica potenţialul de dezvoltare a turismului rural şi/sau a agroturismului. Pentru realizarea obiectivelor, asociaţia îşi doreşte implicarea unui număr cât mai mare de persoane în activităţi menite să reducă exodul tinerilor spre oraşe, prin crearea de oportunităţi locale.“

„Vatra Satului – Săcădate“ prin ochii celor implicați

Printre planurile de viitor ale asociației se regăsesc: realizarea muzeului meșteșugăresc, promovarea obiceiurilor populare, a produselor tradiționale, crearea unui ansamblu de dansuri populare al satului, organizarea unei sărbători a satului, așa cum au mai fost în trecut, integrarea tinerilor, crearea de locuri de muncă și atragerea turiștilor.

nbox style=”rounded”] „Consider că este un lucru bun, nou și interesant ceea ce face asociația pentru satul Săcădate. Este în folosul tuturor. Pot spune acest lucru deoarece sunt membru al asociației și ajut în limita posibilităților. Sper ca proiectele pe care le derulăm și pe care le vom crea în viitor să răspundă așteptărilor oamenilor din sat, pentru că este ceva util pentru societate și rămâne o idee bună. Părerile sunt împărțite, deocamdată lucrurile sunt în stadiul de început. Personal, cred că Săcădate are o infrastructură precară și sper să atragem fondurile pentru derularea proiectelor. Toți cei implicați participă cu sufletul și voluntar.“ (Nicu MÂNDREAN)[/box]

„Eu ajut asociația când este nevoie, atât cât pot. Particip mai mult cu munca voluntară. Proiectul asociației este un lucru frumos și cred că Săcădate avea nevoie de această asociație, mai ales că locuiesc în sat. Sper să facem lucruri bune, pentru că înainte Săcădate nu arăta tocmai bine. Satul și oamenii merită foarte mult.“ (Alin BOGDAN)

„Veștile sunt destul bune, mai ales că asociația s-a înființat în acest an. Vrem să dezvoltăm și să promovăm satul, tradițiile și obiceiurile locului prin proiecte culturale. Totodată, vrem să reabilităm clădirile părăsite, cum ar fi sediul asociației, preluat de la Primăria Avrig. În paralel, am demarat și acțiuni cum ar fi refacerea Monumentului Eroilor sau a troiței de la ieșirea din sat spre Glâmboaca. Totodată, dorim să punem în valoare un obicei al locului, ceata de feciori. Aceștia merg în fiecare an la colindat și creează o atmosferă foarte plăcută. Contribuim fiecare cum putem și voluntar.“ (Andrei MOLDOR)

„Noi, ca tineret, vrem să încurajăm proiectele asociației. În ultimii ani, nu s-au dezvoltat prea multe în Săcădate. Vrem să promovăm tradițiile și oportunitățile pentru tineret, pentru că, până acum, nu am fost sprijiniți și luați în seamă prea mult. Ceea ce facem ne încurajează să facem mai mult. Am reabilitat Monumentul Eroilor, care în ultimul timp a fost lăsat uitării, și încercăm să reabilităm sediul asociației. Totodată, o idee foarte bună este promovarea produselor tradiționale din Săcădate. Astfel, în anii care vin, vrem să participăm la Festivalul«Țara Oltului în produse și tradiții» cu un stand pentru produsele tradiționale din sat.“ (George MAXIM)

„Multe ar trebui să facem în Săcădate, deoarece este nevoie de lucruri frumoase și bune. Avem un singur gând: Săcădate să arate frumos pentru cei de aici și pentru cei care vor trece pe aici. Satul trebuie să fie o atracție turistică, culturală și istorică, pentru că avem monumente deosebite. Suntem la început, însă ideea este foarte bună. Din păcate, infrastructura nu ne ajută foarte mult. Săcădate trebuie să devină un sat cunoscut, în care se realizează lucruri frumoase. Totodată, tineretul trebuie sprijinit mai mult.“ (Ionică ROMAN)

„Toți ne-am implicat și, în măsura timpului de care dispunem, vrem să facem ceva frumos pentru satul nostru. Am contribuit fiecare cu ce am putut atunci când a fost vorba despre reabilitarea sediului asociației sau a Monumentului Eroilor. Satul are tradiții și obiceiuri unice, care trebuie promovate. Este nevoie chiar de o sărbătoare a satului, cum ar fi, poate, «Fiii satului». Această sărbătoare s-a organizat de două ori, în 1974 și în 1991. În ceea ce privește modul în care arată acum Săcădate, putem spune că are probleme cu infrastructura. Fiecare primar care a trecut ne-a promis apă și canal, însă nu s-a făcut mai nimic. De altfel, noi, tinerii din sat, a trebuit chiar să luăm atitudine pentru a se repara drumul de la intrarea în Săcădate dinspre Avrig.“ (Marius RĂDUȚ)

Am o idee personală, care se bucură de sprijinul celorlați membri ai asociației, și anume crearea unui grup de dansatori care să pună în valoare jocurile și obiceiurile din Săcădate. Mai ales că dansurile noastre sunt unice, diferite de cele din alte sate. Dacă reușim să formăm câteva perechi, s-ar crea o atmosferă potrivită, iar tinerii din sat s-ar implica și mai mult. Totodată, am participat la reabilitarea sediului asociației, mai ales că lucrez în domeniu. Pot să spun că suntem un grup de tineri uniți și vrem să învățăm lucruri noi și meserii mai vechi, care apoi să le ducem mai departe.“ (Alexandru Constantin ROMAN)

„Începuturile proiectelor derulate de asociație sunt promițătoare, chiar dacă resursele financiare sunt aproape nule, doar din ceea ce am adunat noi. Cu forțe proprii, am realizat ce se vede, iar lumea începe să prindă încredere. Dorim să salvăm cât mai mult și, dacă se poate, lucruri de preț. Ideea unui muzeu al satului este o idee valoroasă și sperăm să o realizăm cât mai curând. Moștenirea culturală este importantă pentru noi și pentru viitorul satului. Totodată, un proiect sentimental a fost reabilitarea crucii de la ieșirea din sat spre Glâmboaca, care a fost construită în 1838. Ca plan de viitor, dorim să realizăm un centru de informare turistică în sediul asociației.“ (Mihai OLESCU)

Contact

Cei care doresc să se implice în activitatea asociației „Vatra Satului – Săcădate“ o pot contacta pe Anca Groza la telefon 0728-270.269 sau pe facebook.com/Asociatia-Vatra-Satului-Sacadate. Donațiile pentru buna desfășurare a proiectelor asociației sunt binevenite în contul bancar RO95BTRLRONCRT0296534901, deschis la Banca Transilvania Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura