Vara aceasta spulberă recordurile de temperatură la nivel global

Vara aceasta intră în istorie ca fiind cea mai fierbinte din toate timpurile în emisfera nordică, aducând noi dovezi alarmante ale încălzirii globale accelerate, notează Monitorul de Cluj.

foto: Mesagerul de Sibiu

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene a confirmat că perioada iunie-august a înregistrat temperaturi cu 0,69°C peste mediile istorice, depășind recordul stabilit anul trecut.

Impactul căldurii extreme s-a resimțit în întreaga lume. Europa a înregistrat temperaturi cu 1,54°C peste media pentru perioada 1991-2020, cu cele mai severe condiții în zona mediteraneană și Europa de Est, notează Time.

Record alarmant: temperaturile globale depășesc cu 0,69°C mediile istorice în vara 2024

China a raportat cea mai călduroasă vară de la începutul înregistrărilor în 1961, afectând grav culturile agricole.

Orașele americane au atins temperaturi record, New York-ul fiind nevoit să anuleze trenuri din cauza supraîncălzirii șinelor.

Australia a experimentat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor în 1910, prevestind o primăvară mai caldă decât media.

Efectele căldurii fără precedent au fost devastatoare pentru sănătatea umană. Peste 1.300 de persoane au murit în timpul pelerinajului Hajj din Arabia Saudită în iunie, când temperaturile au atins 52°C. Decese cauzate de căldură au fost raportate și în SUA, Thailanda, India și Mexic.

Experții sunt îngrijorați de faptul că, în ultimele 12 luni, temperatura medie globală a depășit cu 1,64°C nivelurile preindustriale, trecând de pragul critic de 1,5°C considerat periculos pentru viața pe planetă.

Încălzire globală în acțiune: vara 2024 stabilește noi recorduri de temperatură

Schimbările climatice intensifică nu doar valurile de căldură, ci și alte fenomene meteorologice extreme, de la secete și incendii de vegetație până la furtuni violente și inundații.

În timp ce vara se încheie în emisfera nordică, atenția se îndreaptă spre efectele combinate ale modelului meteorologic El Niño și ale fenomenului La Niña. Tranziția ar putea aduce o ușoară răcorire, dar și riscuri de secetă în unele zone și pericole de inundații și uragane în altele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*