Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 9,8%, ca serie brută şi cu 2,3%, ca serie ajustată sezonier, în septembrie faţă de luna august, potrivit INS, după ce acciza la motorină şi benzină s-a majorat începând cu 15 septembrie.
În septembrie 2017 comparativ cu luna august, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului auto, serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 4,9%, datorită scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-1,9%), potrivit datelor publicate azi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 0,5%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+0,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,3%.
Ziua de 15 septembrie a fost stabilită ca primul termen de majorare, cu 16 bani pe litru, a accizelor la motorină şi benzină, următorul termen fiind 1 octombrie. Din momentul anunţului Ministerului de Finanţe, preţurile carburanţilor au crescut la pompă.
Transportatorii au avertizat, de mai multe ori, că vor alimenta din afara României odată cu scumpirea carburanţilor. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a transmis că măsura de creştere a accizei la motorină şi benzină îi va determina pe şoferii profesionişti să alimenteze din afara ţării, scumpirea carburanţilor ameninţând firmele de transport cu falimentul.