Vândute pe nimic

Muzeul locomotivelor cu aburi din Sibiu îşi pierde încet, dar sigur, tezaurul. Locomotivele sunt vândute la preţuri derizorii.

Şapte locomotive cu abur au fost vândute, până în prezent, la preţuri de nimic, deşi fuseseră evaluate la sume cuprinse între 30.000-70.000 de euro fiecare. Cu toate acestea, una dintre ele a ajuns la Zlatna contra sumei de 4.000 de euro, deşi valora 65.000.

 

Lichidatorii intră pe fir

 

Mai mult decât atât, a ieşit la iveală că locomotiva a fost mutată la Cluj, într-un atelier de reparaţii, însă fără avizul Direcţiei pentru Cultură a judeţului Sibiu. Reprezentanţii acesteia au sesizat mai departe omologii lor din Alba, Cluj şi Braşov „pentru o coerentă şi congruentă constatare a faptelor“, precum şi Ministerul Culturii şi Poliţia. „În data de 24 ianuarie 2013, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu a fost sesizat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu cu privire la faptul că o locomotivă cu abur, clasată în patrimoniul cultural naţional, categoria tezaur, proprietate unei societăţi comerciale din judeţul Braşov, a fost vândută de către lichidatori, în urma falimentului societăţii mai sus menţionate. Ca urmare a acestei sesizări, au fost efectuate cercetări de către Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Sibiu, pentru stabilirea legalităţii contractului de vânzare-cumpărare. Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigaţii Criminale Sibiu urmând ca, în funcţie de aspectele constatate, să  fie luate măsurile legale“, completează inspectorul principal Luciana Balteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Aşteaptă să fie salvate

 

În ultimii şase ani, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca, a făcut demersuri pentru a expune cele 40 de locomotive istorice într-un muzeu al industriilor. „Se prăpădeşte sub ochii noştri patrimoniul cultural acumulat în România, se scoate la mezat“, a afirmat Luca. Consiliul Judeţean s-a arătat dispus să se implice în salvarea celor 29 de locomotive rămase şi să susţină financiar un muzeu în aer liber. „Noi nu avem nici un cuvânt de spus. Este foarte păcat. Locomotivele sunt tăcute, nu cer decât puţină întreţinere“, a conchis Tiberiu Croitoru, liderul de sindicat al ceferiştilor din Depoul Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura