Valentin Ivan: „Este momentul dezvoltării!“

Satul de sine stătător este obiectivul principal al administrației locale din Sadu, condusă de Valentin Ivan.

Toată infrastructura a fost modenizată în comună, iar primarul liberal care merge în linie dreaptă spre al cincilea mandat spune că va dedica următoarea legislatură dezvoltării economiei locale, prin sprijinirea investițiilor private sau în parteneriat public-privat.

Conduceți una dintre cele mai longevive și performante administrații din județul Sibiu. Care este secretul celor patru mandate de până acum?

Cred că cel mai important lucru pentru a face calitate în administrația publică și să fii performant este să îți dedici întreaga activitate comunității, după care este nevoie de viziune în ceea ce privește planul de dezvoltare strategic pe care îl poți implementa într-o etapă multianuală și al treilea lucru este atragerea fondurilor pentru susținerea proiectelor.

Ce le-ați promis sădenilor și ce ați realizat?

Obiectivul principal la începutul acestui mandat a fost modernizarea străzilor. Era cea mai mare dorință a locuitorilor comunei Sadu să ajungem la condiția infrastructurii rutiere așa cum avem acum. 14 km de străzi au fost modernizate. Bineînțeles, eforturile noastre au fost susținute de fonduri europene atrase atât prin PNDR, cât și din PNDL. Astăzi, în comuna Sadu nu mai avem decât două alei care nu sunt asfaltate sau pietruite.

Pe două porțiuni de străzi din zona centrală, am folosit chiar piatră de râu, pentru a păstra imaginea rurală autentică.

Reabilitarea pieței centrale și modernizarea căminului cultural sunt, de asemenea, realizări importante din ultima perioadă, la fel și crearea unei zone de agrement și promenadă pe strada Ioan Săvoiu, o adevărată faleză a râului Sadu, unde vom crea și un nou loc de joacă.

La fel și modernizarea iluminatului public, în care am dezvoltat un sistem eficient și inovativ și am creat premisele pentru rețeaua de WiFi gratuit și cea de supraveghere video pentru siguranța cetățenilor.

La cât se cifrează fondurile nerambursabile atrase în acest exercițiu financiar?

Ne-am atins întregul nostru obiectiv, ca raport al necesităților. Putem să discutăm de 4,5 milioane euro pentru susținerea programelor de dezvoltare a infrastructurii în comuna Sadu. Toate investițiile majore sunt realizate cu fonduri nerambursabile, pentru că veniturile proprii nu ne asigură componenta de dezvoltare decât pe un prag de maxim 10 la sută. În planul de dezvoltare am reușit să susținem și obiective cu valoare de investiție mai mică, suportate din bugetul local.

Reabilitarea pieței centrale este, cu siguranță, unul dintre proiectele dvs. de suflet. Cum ați gândit acest proiect?

În spatele acestui studiu arhitectural a stat foarte multă experiență din țări europene, respectiv Austria și Germania, și cu aportul specialiștilor am reușit să ne ridicăm la un grad foarte înalt atât din punct de vedere al arhitecturii, cât și al nevoilor reale. Proiectul este realizat cu fonduri europene și cofinanțarea noastră. Unul dintre obiective a fost și reabilitarea căminului cultural, care a fost finalizat în acest an din fondurile noastre proprii, și achiziția clădirii unde astăzi se regăsesc spații comerciale și cabinete medicale. Așa am creat un cadru în care comunitatea se regăsește, este exact în sufletul fiecăruia dintre noi. Aici se face cea mai mare șezătoare, aici se întâmplă toate evenimentele culturale din comuna noastră. Pe linia serviciilor culturale și de alimentație publică, am semnat în aceste zile un contract cu un agent economic, producător local, care va veni cu un restaurant și o terasă în acest spațiu plăcut. Ne dorim dezvoltarea ofertei agroturistice, a structurilor de cazare și a punctelor gastronomice locale.

Cea mai impunătoare clădire a pieței centrale este căminul cultural, a cărui modernizare a constituit o prioritate a noastră. Această lucrare a fost susținută din bugetul local, a costat 400.000 lei și a fost derulată pe parcursul a 2 ani. O etapă a fost inițiată nu prea prietenos cu primul constructor, NV Const, dar care a avut un aport de calitate impresionant și îi mulțumesc. Apoi proiectul a continuat și a fost finalizat chiar în aceste zile. Pentru spectacole dispunem de 400 de locuri în sala mare de jos și 120 de locuri în sala de sus.

Ce v-ați propus pentru următoarea perioadă?

Suntem pregătiți pentru al doilea pas de dezvoltare în ceea ce privește rețelele de infrastructură edilitară pentru extinderea intravilanului în zona Tocile, unde vrem să introducem în următorii 4 ani rețele de apă, canalizare și gaze naturale. Suntem într-un parteneriat cu Electrica pentru extinderea a două linii de joasă tensiune pe zona Tocile și Valea Morii, pentru a da posibilitatea tuturor proprietarilor de terenuri să fie racordați la energia electrică.

Cadastrul general constituie pentru mine prioritatea maximă. Vom continua lucrările de cadastru pentru a actualiza forma de proprietate a terenurilor. Al doilea obiectiv este creșterea calității logistice și de infrastructură în învățământ. Vom dota școala printr-un proiect tip smart school, pe care l-am depus la Compania Națională de Investiții, și vom construi o grădiniță nouă. Trebuie să finalizăm până la sfârșitul acestui an și proiectul bazei sportive.

Planul Urbanistic General este în curs de elaborare și avem în vedere un proiect de dezvoltare integrată a turismului pe Valea Sadului, respectiv domeniul schiabil Prejba și proximitatea acestuia pe zonă privată. Încercăm să încurajăm și dezvoltarea produselor locale, am creat și o platformă online prin care susținem producătorii. Este de datoria noastră.

Odată modernizată infrastructură, acum este momentul dezvoltării. Ea vine pe sectoare private, pe aportul public și pe parteneriat public-privat. Și cadrul natural ne oferă potențial mare de dezvoltare. Comunitatea are nevoie să își crească veniturile proprii. Satul de sine stătător este obiectivul nostru de bază.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*