Leacuri din natură | USTUROIUL (Allium sativum)

Usturoiul a ocupat întodeauna un loc important în folclorul românesc, fiind utilizat ca armă ideală împotriva spiritelor rele. Această practică a derivat din utilizarea usturoiului în tratarea multor boli, fiind considerat un panaceu universal.

Conținutul său în minerale, inulină, microelemente, vitamine (A, B, PP, C) şi substanţe specifice, cu efecte antibiotice (alicina şi garlicina) printre care și compușii săi anticancerigeni, situează această plantă condimentară în topul alimentelor.

Usturoiul neutralizează efectele cancerigene ale unor substanțe toxice, cum ar fi nitriții, acei aditivi folosiți la mezeluri, care, transformați în stomacul nostru în nitrosamine, sunt deosebit de periculoși. Și mai incredibil, usturoiul este în stare să distrugă micile aglomerări de celule canceroase, datorită compușilor sulfurați pe care îi conține. În afecţiuni externe se pot pune cataplasme cu usturoi pentru tratarea micozelor cutanate, candidozei vaginale, acneei, arsurilor, ulceraţiilor sau a verucilor.

Deși are o mulțime de efecte benefice, trebuie ținut cont că în anumite cazuri poate produce și stări incomode sau grave. Supradozajul sau consumul de usturoi de culoare galbenă sau încolţit cauzează vomă, arsuri gastrice, sângerări sau greţuri. Consumul de usturoi este contraindicat și mamelor care alăptează deoarece modifică gustul laptelui şi poate provoca colici bebelușului. De asemenea, este contraindicat persoanelor cu intoleranţă digestivă la usturoi şi celor care iau medicamente anticoagulante.

Ca și preparate pe bază de usturoi, trebuie spus că sosul de usturoi cu iaurt este unul dintre preparatele agreate de nutriționiști. Important în prepararea acestui sos este să sfărâmați usturoiul (100 g) pentru a elibera principiile active conținute și lăsat să stea cel puțin 10-15 minute înainte de a fi folosit în sos sau alte mâncăruri. Doar așa puteți beneficia de toate calitățile medicinale a acestei plante. Peste usturoi puteți adăuga iaurtul treptat (150 g), sarea și piperul după gust. Sosul se poate îmbogăți cu pătrunjel, mărar, castraveți murați sau naturali. Produsul final se poate servi alături de legume și carne la grătar.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura