De Ziua Educației, este esențial sa recunoastem lucid dezastrul din sistem. Promisiunea „România Educată” s-a transformat, pentru mulți, într-o dezamăgire, pe măsură ce problemele persistente subminează potențialul nostru educațional. Nepotismul și birocrația, subfinanțarea și corupția au erodat sistemul și l-au adus probabil în cea mai joasă etapa a sa.
Foto: USR Sibiu
Numirile politice în inspectoratele școlare sunt o altă problemă majoră care afectează eficiența și integritatea sistemului nostru de învățământ. În multe cazuri, persoanele numite în astfel de funcții nu sunt selectate pe baza meritului și a competențelor profesionale, ci pe baza conexiunilor politice sau a legăturilor de familie. Acest lucru subminează calitatea și obiectivitatea deciziilor luate în sistem și creează un climat de dispreț pentru meritocrație.
”Soluția trebuie să fie o abordare bazată pe competențe și transparență în procesul de numire, astfel încât să se asigure că cei mai potriviți lideri gestionează resursele educaționale ale comunităților noastre. Însă acest lucru este imposibil pentru guvernul PSDPNL care a transformat totul într-o mare afacere de familie. O familie extinsă girată de servili miniștrii cum este în cazul Educației, celebra doamna Deca ce va rămâne în istorie ca groparul sistemului pe care-l pastoreste”, a declarat Ruxandra Cibu Deaconu, presedinta USR Sibiu
Un alt aspect care trebuie abordat cu seriozitate este birocrația excesivă din sistemul de învățământ. O dovadă recentă a acestui fenomen a fost observată chiar în municipiul Sibiu, unde trei creșe nu au fost date în folosință din cauza întârzierilor birocratice. Asemenea situații nu fac decât să afecteze negativ comunitățile și copiii care au nevoie de aceste servicii.
”Lentorile birocratice duc la pierderi financiare și la amânarea unor proiecte educaționale vitale. Educația este pilonul dezvoltării unei societăți și trebuie tratată cu seriozitate și angajament, iar acest lucru trebuie să se întâmple din propria conștiința și nu de frica opiniei publice sau a presei. Educația este povestea fiecărei zile și nu a campaniilor electorale, o data la 4 ani”, a mai declarat Ruxandra Cibu Deaconu.
Pe măsură ce ne confruntăm cu provocările din sistemul nostru de învățământ, trebuie să ne amintim de potențialul uriaș pe care îl reprezintă educația pentru viitorul nostru. Ziua Educației ar trebui să fie un moment de reflecție profundă și de angajament ferm pentru a aduce schimbările necesare și pentru a restabili integritatea și eficiența învățământului din România. Este timpul să dăm prioritate meritocrației, transparenței și eficienței!
Filiala Județeană USR Sibiu