USR propune la Sibiu implementarea bugetului participativ, prin proiectul „Tu decizi pentru Sibiu!”

Sibienii pot participa la gestionarea banilor orașului prin depunere de proiecte care vizează bugetul local consolidat pe 2018.

Acest lucru este posibil dacă propunerea de implementare a bugetului participativ, făcută de Filiala Sibiu a Uniunii Salvați România și biroul parlamentar al deputatului Dan Barna va fi acceptată de Consiliul Local și de primarul Astrid Fodor.

Dan Barna

Prin intermediul proiectului, se promovează participarea locuitorilor din Sibiu la gestionarea banilor orașului, obținuți din impozite și taxe și se urmărește transparentizarea modalității de luare a deciziilor de dezvoltare locală. „Proiectul «Tu decizi pentru Sibiu» dă putere de decizie locuitorilor orașului cu privire la cheltuirea a 5% din bugetul local. Noi plătim impozite și taxe care se strâng la bugetul local, iar acești bani pot fi cheltuiți pentru proiecte propuse și alese de locuitorii municipiului Sibiu. Astfel, cetățenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Sibiu și au împlinit vârsta de cel puțin 16 ani se pot implica direct în deciziile administrației publice locale, alegând prioritățile de investiții pe cartiere”, precizează Raluca Amariei, președintele Filialei USR Sibiu.
„Implementarea bugetului participativ urmărește identificarea și finanțarea proiectelor de interes local inițiate de cetățeni, fiind un prim şi important pas în procesul de bugetare participativă al municipiul Sibiu. Ținând cont de faptul că Primăria municipiului Sibiu are ca obiectiv administrarea în condiții de transparență și adaptarea politicilor publice la nevoile și așteptările comunității, proiectul «Tu decizi pentru Sibiu» vine în ajutorul administrației și al locuitorilor orașului, ca un instrument de management deschis și transparent”, a declarat Dan Barna, deputat de Sibiu și președinte USR.

Cetățenii pot trimite propuneri de proiecte prin intermediul bugetului participativ și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei „Tu decizi pentru Sibiu!” de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, bugetul participativ presupune și transferul către sibieni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiții al orașului.

Bugetul participativ funcționează în trei etape distincte

Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuieşte, munceşte sau studiază în Sibiu, sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş.

Pasul 2: se evaluează proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale , din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile.

Pasul 3: se votează proiectele de către locuitorii oraşului, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţile publice.

Bugetul maxim alocat pentru orice proiect din fiecare domeniu de aplicare prezentat de USR Sibiu (infrastructura stradală – alei, trotuare, scuaruri și zone pietonale; mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; amenajare spații verzi și locuri de joacă; amenajare spații publice – mobilier urban, iluminat public etc.; infrastructură educațională; infrastructură culturală; infrastructura socială; infrastructură de sănătate; oraşul digital – Smart City) este de 200.000 euro.

Istoria bugetului participativ a început în anul 1989, în orașul Porto Alegre din Brazilia, ajungând astăzi un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 orașe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. În România, Clujul este primul oraș în care va fi implementat conceptul de buget participativ, având repartizată pentru acesta o sumă de 2 milioane de euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura