„USR Cisnădie își exprimă dezacordul profund față de modul în care Primăria abordează proiectele de dezvoltare educațională din Cartierul Arhitecților și cere începerea de urgență a construcției unei școli în această zonă.
Foto: Arhivă
Administrația locală tergiversează proiectul de construire a unei școli în Cartierul Arhitecților, condiționându-l de un proiect care aduce modificări inacceptabile la un PUZ din zonă.
Reamintim faptul că Primăria deține terenul în cauză din 2021. De atunci până acum au fost multe apeluri pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă, atât pentru școli, cât și pentru creșe și grădinițe.
De asemenea, normativele pentru construirea grădinițelor și școlilor (ce au modificat semnificativ suprafețele minime necesare) au fost publicate din 2022. Primarul a anunțat construirea unui așa-zis ”Campus Școlar” în martie 2023, deși aceste normative erau deja publicate. Practic, a anunțat un proiect pe care nu mai avea cum să-l realizeze.
Cu toate acestea, Primăria poate să iasă din acest impas foarte ușor, deoarece:
Are peste 7500 mp în zonă și există oportunități de finanțare: pe una a ratat-o în decembrie, când a existat o finanțare nerambursabilă pentru construcția de grădinițe și creșe prin POR Centru. O nouă oportunitate va fi în prima jumătate a anului 2024 când se va lansa altă finanțare prin POR Centru pentru construcția de școli.
Există o altă parcelă de vânzare de circa 3700 mp: parcela este fix peste drum, un teren care nu ar veni cu nicio condiționare a proprietarului respectiv și unde s-ar putea construi și o creșă / grădiniță.
Primarul încearcă să inducă în eroare opinia publică. A avut și are toate uneltele la îndemână pentru a construi școala și grădinița de care au nevoie locuitorii din Cartierul Arhitecților, dar preferă să se lege la gât de modificările cerute la PUZ-ul din zonă.
Să nu uităm că este primar de 12 ani și a asistat la construcția Cartierului, a cumpărat și a vândut terenurile cum și-a dorit și acum spune că nu are loc pentru o școală. A avut 3 mandate în care putea să facă, dacă își dorea. Din nou, până și terenul respectiv îl are de aproape 3 ani și nu se face nimic pe el.
Toate aceste lucruri ne fac să ne întrebăm dacă interesul primarului este binele comunității sau PUZ-ul cerut de investitor?
Noi am cerut separarea acestui proiect în două: vot pe achiziția de teren pentru construcția unității educaționale și vot pe PUZ-ul dezvoltatorului, pentru că modificările necesită propria lor discuție și nu ar trebui să fie legate de proiectul actual. În loc să ne concentrăm pe construcția unei școli, ce are toate oportunitățile de a fi realizată, trebuie să vorbim de PUZ-ul unui dezvoltator din zonă.
Modificările cerute de acesta includ creșterea regimului de înălțime de la P+2 etaje + etaj retras la P+3 etaje și reducerea numărului de locuri de parcare (de la 1.3 / unitate de locuință la 1.1). Ambele vor afecta confortul locuitorilor actuali și viitori.
În trecut, cetățenii din zonă, împreună cu consilierii USR Cisnădie, au depus eforturi pentru ca acest PUZ să fie modificat astfel încât să nu afecteze aspectul urbanistic și calitatea locuirii din zonă. De altfel, dacă proiectul va trece în forma actuală, primarul a spus că va extinde o parte din utilități în zonă, ceea ce oferă un beneficiu tot dezvoltatorului.
În contextul în care Primăria nu este interesată deloc de investiții în Cartierul Arhitecților, un astfel de compromis nu numai că va sufoca zona, dar nu oferă nici certitudinea că vreun proiect al unei școli va fi realizat.
Există riscul major ca PUZ-ul să fie gata înaintea școlii, deoarece nu există niciun proiect pentru școală, niciun plan de finanțare și nu se știe când va fi gata.
Având în vedere această situație, cerem primarului începerea de îndată a demersurilor pentru obținerea unei finanțări necesare construirii unei școli, pe terenul existent, și abandonarea proiectului prin care se cere modificarea PUZ-ului existent.
FILIALA LOCALĂ USR CISNADIE” (Comunicat de Presă)